Jump to content

Kożuch na ekstrakcie pszenicznym


repek
 Share

Recommended Posts

Posted (edited)

Czy to jest normalne, że na płynnym ekstrakcie pszenicznym po otwarciu na jego powierzchni oraz na pokrywce znajduje się brązowy nalot, który wygląda trochę jak pkeśń? Co to może być i czy bez obawy można użyć taki ekstrakt? Jeśli tak to czy to oddzielić i wyrzucić, czy bez obawy wlać całość do gara? Załączam zdjęcia. Dodam, że tak było zaraz po otwarciu pojemnika a nie po jakimś czasie.

20210516_181428.jpg

20210516_181459.jpg

20210516_181441.jpg

Edited by repek
błąd ort w tytule
Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, repek napisał:

Czy to jest normalne, że na płynnym ekstrakcie pszenicznym po otwarciu na jego powierzchni oraz na pokrywce znajduje się brązowy nalot, który wygląda trochę jak pkeśń? Co to może być i czy bez obawy można użyć taki ekstrakt? Jeśli tak to czy to oddzielić i wyrzucić, czy bez obawy wlać całość do gara? Załączam zdjęcia. Dodam, że tak było zaraz po otwarciu pojemnika a nie po jakimś czasie.

20210516_181428.jpg

20210516_181459.jpg

20210516_181441.jpg

Pleśń, syf i do wyrzucenia. Oraz reklamacja do sklepu, jeżeli jest krótko po dostawie.

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

No to widzę, że zdania są podzielne. Sprzedający (stały sklep specjalistyczny prowadzony przez prawdziwego piwowara) twierdzi, ze taki nalot to "naturalny osad najprawdopodobniej wytrącający się podczas produkcji brzeczki przez producenta ekstraktu" i ona już takie warzył i było OK.

 

I bądź tu mądry 😉

Edited by repek
literówka
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem co to za producent ale używam ekstraktów dosyć sporo i z takim nalotem się jeszcze nie spotkałem. Nie wygląda to dobrze...

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, repek napisał:

naturalny osad najprawdopodobniej wytrącający się podczas produkcji brzeczki przez producenta ekstraktu

Jak najbardziej opis pasuje do pleśni, jest naturalna, a jeżeli producent nie zachował czystości, to może i dostać się na tym etapie, choć raczej obstawiałbym nieszczelność opakowania/otwieranie.

2 godziny temu, repek napisał:

ona już takie warzył i było OK

To już bardziej dyskusyjne...

22 godziny temu, andy1856 napisał:

Tytuł tego wątku wygląda dużo gorzej niż to co widać na zdjęciach. Litości.

Popieram.

Link to comment
Share on other sites

  • repek changed the title to Kożuch na ekstrakcie pszenicznym

O, Koledzy, jak ja nie lubię kiedy ludzie piszą niedbale po internetach nie zważając ani na interpunkcję, ani na ortografię. No i mi się to przytrafiło, strasznie się wstydzę :/ Już poprawione;-)

A co do sedna to te same zdjęcia wysłałem (w zasadzie zrobiła to moja żona) z prośbą o wyjaśnienie do producenta. I oto co otrzymaliśmy (niżej). Myślę, że dalsze komentarze nt. sklepu są zbyteczne. Nie wiem tylko czy podać Wam, o który sklep chodzi. W zasadzie zaopatruję się tam od kilku lat i dotąd nie miałem podobnej sytuacji. No i w końcu dostanę zwrot pieniędzy. Jednak ta pierwsza odpowiedź, że niby wszystko to jest OK vs. odpowiedź od Bruntala....

 

Od: Ing. Pavel VAVŘÍK <pavel.vavrik@sladovnabruntal.cz>
Date: wt., 18 maj 2021 o 10:26
Subject: Re: question about the quality of wheat extract
 
Dear Alicja,
 
the quality of your photo is not the best, but I suppose (I am sure for 99%), it is MOULDS on the malt extract and so definitelly DO NOT USE IT, DO NOT EAT IT.
Who is the seller of the extract please? Are they write the production date, best before and batch number, please?
Please, ask the satisfaction from the e-shop and if they would inform us about it, so we would satisfy them.
But I need to know best before and the batch number.
We suppy our malt extracts in the doses without labels to the e-shop and the fix their own labels and sell the extract under they brand usually.
I am sorry for the complication. We have deposit of the sample from each batch of the extract, so we would check it. It is possible, that the extract was not stored in the good condition, or the dose was contaminated befor the filling of the extract to the dose. The Extract is pasteurized before its filling to final packaging and it is a natural product and we do not add any preserve to the extract. And the extract is best natural nutrition for the yeast and moulds. It is very occasionaly only, but it could happend sometimes, it could get wrong.
Let me know closer information, please.
I am sorry again.

Kind regards



Pavel VAVRIK
director
 
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.