Jump to content

Weiss - drożdże WB-06 - temperatura fermentacji


Recommended Posts

Hej, 

 

Wczoraj wstawiłem kolejną warkę weissa - tym razem na suchych WB-06 bez rehydracji. Po 12 godzinach widzę, że fermentacja ruszyła - woda z rurki wybulgała w połowie, osad na dole fermentora się formuje, piana się jeszcze nie pojawiła. Niby wszystko jak należy, tyle, że w międzyczasie wyłączyłem piec gazowy od ogrzewania i temperatura w pomieszczeniu, gdzie przeprowadzam fermentację spadła do 14-15 stopni, przy czym temperatura w fermentorze ma około 16 stopni. Są to wartości poniżej zalecanych. Mogę przenieść fermentor do pomieszczenia sauny i delikatnie ją podgrzać, żeby uzyskać te 18-19 stopni otoczenia, ale nie wiem czy jest sens - nie wiem czy nie lepiej fermentować w ciut niższej, ale stabilnej temperaturze, czy narażać nastaw na jej skoki. Co myślicie?

 

Kal800

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, kal800 napisał:

lepiej fermentować w ciut niższej, ale stabilnej temperaturze, czy narażać nastaw na jej skoki

zdecydowanie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.