Jump to content

Hefe-weizen. Podbicie goździków (fermentacja).


Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

 

14 BLG

 

50% pils

50% pszenica

 

WB-06

 

Ferulikowa 40'

Scukrzająca 1h 20'

Dekstrynująca 10'

 

Pytanie moje dotyczy tytułowego podbicia aromatu korzennego w weizen'ie. Drożdże rehydratowane w 28°C zadane do brzeczki 12°C (wyczytałem o wpływie szoku temperaturowego na produkcję octanu izoamylu). Rzeczywiście, chociaż po długim starcie ~24h, od pierwszego "bulknięcia" z rurki unoszą się banany i drożdże w tle, także się jaram jak dziecko 😁   całość stoi w temp. 16°C. Chciałbym też podbić "goździki". Mam możliwość przeniesienia do pomieszczenia o temp. ~21°C.

 

Pytanie brzmi, czy podniesienie temperatury fermentacji podbije mi te "goździki" i kiedy ewentualnie to przenieść? Mamy środę, w poniedziałek popołudniu wystartowała widoczna fermentacja w pierwszej fazie. 

 

No i też pytanie dodatkowe, na szóstkę ze słoneczkiem 😁 czy "banany" tak bardzo wyczuwalne to kwestia tego szoku termicznego dla drożdży, czy jak zadałbym do brzeczki o temp. 16°C to też by się pojawiły w takim stopniu, żeby przykryć aromat drożdży? To moja 8. warka, ale pierwszy pszeniczniak. 

 

Z góry dzięki za pomoc,

Pawcio

Edited by Użytkownick
Link to comment
Share on other sites

Słabe drożdże wybrałeś, to cudów się nie spodziewaj, chociaż z tego co pamiętam, to one goździk dawały, gorzej z tym bananem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.