Jump to content

Recommended Posts

Dzień dobry,

bardzo proszę o podpowiedź, mianowicie piwo w butelce posiada farfocle (zdjęcie), po przelaniu do szklanki staje się magia - farfocli brak (zdjęcie). Smak, aromat bez zarzutów, przyjemne w odbiorze. Szkockie Eksportowe: słody viking malt, drożdże - gęstwa po us-05.

IMG_2634.jpg

IMG_2640.jpg

Link to post
Share on other sites

Spotkałem się z takim zjawiskiem w butelce Miłosławia i od producenta dostałem wyjaśnienie, że  są to białka wytrącone przez taniny i związki z chmielu. No i farfocle znikną po przelaniu do szklanki bo co2 rozbije wiązania. No i tak się stało. :)

Link to post
Share on other sites

Zmętnienie to lekkie zamglenie całego piwa. Tutaj spotykamy się ze zjawiskiem zapewne zależnym od jakością użytych słodów i zawartością w nich białka.

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, yoshko napisał:

 No i farfocle znikną po przelaniu do szklanki bo co2 rozbije wiązania. No i tak się stało. :)

Dokładnie tak się dzieje u mnie, Wszystko znika po przelaniu do szklanki.

 

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, wizi napisał:

Zmętnienie na zimno?

Cały czas uczę się i mogę oczywiście mylić się,  ale to nie wygląda na zmętnienie na zimno. Z tego co doczytałem : "Zimny osad powoduje mętnienie piwa w butelkach po schłodzeniu... a po podgrzaniu częściowo ponownie się rozpuszczają." Piwo stoi w piwnicy w temperaturze 18°C, po przeniesieniu do domu do wyższej temp. farfocle dalej radośnie sobie pływają :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.