Skocz do zawartości

Farfocle


Nomic

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

bardzo proszę o podpowiedź, mianowicie piwo w butelce posiada farfocle (zdjęcie), po przelaniu do szklanki staje się magia - farfocli brak (zdjęcie). Smak, aromat bez zarzutów, przyjemne w odbiorze. Szkockie Eksportowe: słody viking malt, drożdże - gęstwa po us-05.

IMG_2634.jpg

IMG_2640.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spotkałem się z takim zjawiskiem w butelce Miłosławia i od producenta dostałem wyjaśnienie, że  są to białka wytrącone przez taniny i związki z chmielu. No i farfocle znikną po przelaniu do szklanki bo co2 rozbije wiązania. No i tak się stało. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, yoshko napisał:

 No i farfocle znikną po przelaniu do szklanki bo co2 rozbije wiązania. No i tak się stało. :)

Dokładnie tak się dzieje u mnie, Wszystko znika po przelaniu do szklanki.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, wizi napisał:

Zmętnienie na zimno?

Cały czas uczę się i mogę oczywiście mylić się,  ale to nie wygląda na zmętnienie na zimno. Z tego co doczytałem : "Zimny osad powoduje mętnienie piwa w butelkach po schłodzeniu... a po podgrzaniu częściowo ponownie się rozpuszczają." Piwo stoi w piwnicy w temperaturze 18°C, po przeniesieniu do domu do wyższej temp. farfocle dalej radośnie sobie pływają :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.