Nomic Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Dzień dobry, bardzo proszę o podpowiedź, mianowicie piwo w butelce posiada farfocle (zdjęcie), po przelaniu do szklanki staje się magia - farfocli brak (zdjęcie). Smak, aromat bez zarzutów, przyjemne w odbiorze. Szkockie Eksportowe: słody viking malt, drożdże - gęstwa po us-05. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Może to drożdże osiadły na butelce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Zapewne większość drożdży osiada gdzieś na elementach butelki po drodze. Ładne zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomic Posted May 11, 2021 Author Share Posted May 11, 2021 Dziękuję za wyjaśnienia i za uznanie zdjęć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted May 12, 2021 Share Posted May 12, 2021 Spotkałem się z takim zjawiskiem w butelce Miłosławia i od producenta dostałem wyjaśnienie, że są to białka wytrącone przez taniny i związki z chmielu. No i farfocle znikną po przelaniu do szklanki bo co2 rozbije wiązania. No i tak się stało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 12, 2021 Share Posted May 12, 2021 Zmętnienie na zimno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted May 12, 2021 Share Posted May 12, 2021 Zmętnienie to lekkie zamglenie całego piwa. Tutaj spotykamy się ze zjawiskiem zapewne zależnym od jakością użytych słodów i zawartością w nich białka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 12, 2021 Share Posted May 12, 2021 Nie do końca. Definicja: https://wiki.piwo.org/Zm%C4%99tnienie_na_zimno Więcej białek i garbników = większe farfocle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted May 12, 2021 Share Posted May 12, 2021 Zatem Farfocle to zmętnienie na bogato. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomic Posted May 12, 2021 Author Share Posted May 12, 2021 3 godziny temu, yoshko napisał: No i farfocle znikną po przelaniu do szklanki bo co2 rozbije wiązania. No i tak się stało. Dokładnie tak się dzieje u mnie, Wszystko znika po przelaniu do szklanki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomic Posted May 12, 2021 Author Share Posted May 12, 2021 3 godziny temu, wizi napisał: Zmętnienie na zimno? Cały czas uczę się i mogę oczywiście mylić się, ale to nie wygląda na zmętnienie na zimno. Z tego co doczytałem : "Zimny osad powoduje mętnienie piwa w butelkach po schłodzeniu... a po podgrzaniu częściowo ponownie się rozpuszczają." Piwo stoi w piwnicy w temperaturze 18°C, po przeniesieniu do domu do wyższej temp. farfocle dalej radośnie sobie pływają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.