Jump to content

Czy Witbier to dobra baza dla piwa z dodatkiem owoców


Recommended Posts

Dzień dobry,

w sobotę robię Witbiera z zestawu: https://piwnykraft.pl/pl/p/Witbier-11-BLG/400 

W planie mam po skończonej fermentacji podzielić je na pół i 10l zabutelkować a do 10 dodać pulpę z mango lub ananasy świeże (albo to i to do dwóch "piątek").  Pytanie czy witbier się do tego nadaje. Rok temu zrobiłem tak z Hefeweizenem i wyszło rewelacyjnie, a teraz chcę zmienić styl "bazy".  Pytanie zasadnicze jest takie czy witbier się do tego nadaje, bo widzę że ma przyprawy Kolendra - 15 g, Curacao  - 15 g. A szkoda zepsuć jeżeli ktoś wie z góry że to przekreśli efekty. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Uważam, że do tych owoców które podałeś (mango, ananas), ale też brzoskwiń i moreli style pszeniczne są najlepsze. Uwarzony dawno temu właśnie wit z mango był chyba moim najszybciej rozchodzącym się piwem. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.