pz1 Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 (edited) . Edited July 17, 2021 by Patryk Zubilewicz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 Na początek polecam ogarnąć podstawy. Źródeł wiedzy jest sporo. Poczytaj. Potem wybierz jakąś prostą recepturę, choćby jakieś ciemne piwo górnej fermentacji. https://wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 4 minuty temu, Patryk Zubilewicz napisał: Tu się pojawia zasadnicze pytanie: Ok, i co teraz? Skąd mam wiedzieć w jakiej temperaturze zacierać, przez ile czasu? Kiedy dodać jaki słód? W jakiej temperaturze najlepiej fermentować? Skoro zadajesz takie pytania, to chyba nie masz jednak minimum wiedzy, żeby wziąć się do roboty. Trzeba było kupić gotowy zestaw na jakieś ciemne piwo, a nie zaczynać od wymyślania swojej receptury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 11 minut temu, Patryk Zubilewicz napisał: Hej, to moja pierwsza warka. Mam już (mam nadzieję ) cały niezbędny sprzęt i minimum wiedzy żeby wziąć się do roboty. Uwielbiam ciemne piwa, dlatego wybrałem takie słody (przy okazji - wirtualnie uściskam jeśli ktoś potwierdzi czy wszystko tu bedzie ok): Viking Caramel Pale - 5kg (policzyłem z nierówności x<=0.3*(2,35+x) , że żeby jego udział w zacierze stanowił ok. 30-40% to musiałbym użyć 1-1.3kg) VIking Słód monachijski typ II - 2kg Simpsons Black - 0.25kg Jęczmień palony Weyermann - 0.1kg Chmiel sybilla, drożdże Gozdawa do piw górnej fermentacji. Tu się pojawia zasadnicze pytanie: Ok, i co teraz? Skąd mam wiedzieć w jakiej temperaturze zacierać, przez ile czasu? Kiedy dodać jaki słód? W jakiej temperaturze najlepiej fermentować? Czy zacieranie mogę przeprowadzać "na raty", to znaczy kilka razy ten sam proces w mniejszym garnku? Z góry dzięki! Jak to skąd masz wiedzieć?!?! Wystarczy zerknąć w wiki Viking Caramel Pale używa się do 20% a to i tak za dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 Nie wypowiem się, bo mnie administrator po osiedlu będzie ganiał zasada, pz1, elroy and 2 others 2 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 @Patryk Zubilewicz chyba troszeczkę Ci do tego minimum brakuje zgadzam sie z kolegami przeczytaj wiki na spokojnie i wtedy dopiero bierz sie za warzenie. Po co przez niewiedzę zepsuć sobie piwo i pasje do nowego hobby pz1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 14 godzin temu, Patryk Zubilewicz napisał: Z góry dzięki! Cześć, pomijając celne uwagi kolegów mam swoją. Fajnie, że zaczynasz, szkoda, że falstartem. Linkowana przez @Jancewicz wiki piwo.org to faktycznie podstawowe źródło ale jeśli potrzebujesz instrukcji krok po kroku, i lubisz ciemne piwa (pytanie, bardziej stout, czy munich dunkel) możesz skorzystać np. z https://targipiwne.pl/jak-uwarzyc-piwo-stout/ Tymczasem wycofaj, przegrupuj się i zacznij od nowa! elroy and pz1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 A zakupy słodów, nawet przy warce nr 100, powinny kręcić się wokół kategorii "słody podstawowe". Jeśli chcesz dość proste, ciemne piwo, to możesz zrobić Dry Stout z zasypem typu 90% pale ale, 10% palony jęczmień. Więcej się na tym nauczysz niż na kombinowaniu od zera przy pierwszej warce. pz1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 Jeśli potrzebujesz precyzyjnych wskazówek proponuję również https://www.blog.homebrewing.pl/, niezły przepis na stouta też tam znajdziesz. pz1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 (edited) A tu masz filmik na wieczór, gdzie zobaczysz wszystko krok po kroku Edited May 9, 2021 by smola pz1 and zasada 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.