Jump to content

Recommended Posts

Kiedyś, gdzieś (Palmer ?)  natknąłem się na informację, której nie poświęciłem wtedy więcej uwagi.

Chodzi o to, że (szczególnie w przypadku piw z dużym zasypem słodów karmelowych/palonych) skalując recepturę z np 20 do 15l nie postępujemy tak, że  ilość wszystkich słodów zmniejszszamy proporcjonalnie o 25%, 

Nie dam sobie głowy obciąć, ale wydaje mi się, że było tam napisane, iż słody palone/karmelowe redukujemy w trochę większym stopniu.

 

Czy tak jest faktycznie ?

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, fotohobby said:

słody palone/karmelowe redukujemy w trochę większym stopniu

Albo trochę mniejszym. Chłopaki z podcastu „Alchemia” twierdzili, chyba przy okazji RIS-ów, że masa słodów palonych nie zależy za bardzo od mocy piwa, bo jeżeli x gramów słodu palonego na 10l piwa daje odpowiednią paloność w lekkim stoucie, to da ją także w mocniejszym.

Link to post
Share on other sites

Np BeerSmith robi to tak (skalowanie z zachowaniem "gęstości, koloru i goryczki")

na 20l:

Cytat
2,50 kg Pilzneński Bruntal klepiskowy (2,9 EBC) Słód 1 50,0 % 1,63 L
0,50 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Słód 2 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Carafa Special I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Globalmalt Monachijski I (16,0 EBC) Słód 4 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 5 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Carapils (Weyermann) (4,0 EBC) Słód 6 10,0 % 0,33 L

na 15l:

Cytat
1,85 kg Pilzneński Bruntal klepiskowy (2,9 EBC) Słód 1 49,2 % 1,20 L
0,39 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Słód 2 10,4 % 0,25 L
0,39 kg Carafa Special I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 10,4 % 0,25 L
0,39 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 4 10,4 % 0,25 L
0,37 kg Globalmalt Monachijski I (16,0 EBC) Słód 5 9,8 % 0,24 L
0,37 kg Carapils (Weyermann) (4,0 EBC) Słód 6 9,8 % 0,24 L

 

Link to post
Share on other sites

OK, nie byłem pewien w którą stronę to szło, teraz widzę, ze ciemnych jest trochę więcej. O to mi chodziło, dzięki.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.