Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Carafa Special

Recommended Posts

zrobiłem już w sumie trzy dunkele barwione carafą poprzez ekstrahowanie w małej ilości zimnej wody i dodanie pod koniec zacierania (tak było w instrukcji bodajrze z BA), jednak nigdy nie udało mi się w ten sposób uzyskać głębokiego brązu a co najwyżej ciemny bursztyn.

Chciałbym zrobić dunkela jak z tej receptury: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dubbel_%28Vitaminator%29,_Artur_Olender_%282artur2%29 z niewielkimi zmianami.

Co zrobić by upewnić się że kolor będzie pięknym ciemnym brązem?

Co robię nie tak z tą carafą?

Może gotować dłużej żeby większa karmelizacja byla?

 

Jakieś pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja jak robi dunkela to daję zmielone ziarno przed wysładzaniem do całości. Jeśli chcesz robić taką ekstrakcję to żeby zwiększyć kolor, możesz zrobić ekstrakcję w kilku mniejszych porcjach wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że nie masz co się tak bać tej Carafy, jeżeli uzyjesz gatunku Specjal, i zrobisz tak jak radzi wsaczuk, nie bedzie wiele paloności w piwie.

 

Jest też w sprzedaży gotowy ekstrakt z Carafy, nazywa się Sinamar, ale chyba nie jest do kupienia w Polsce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...