luluspac Posted May 3, 2021 Share Posted May 3, 2021 Witam, W tę sobotę zabutelkowałem swoją pierwszą warkę, hefeweizena. Dodałem cukru według przepisu i zostawiłem w piwnicy. Wczoraj sprawdziłem temperaturę, i termometr wskazywał 15°C (z tego co rozumiem minimalnie potrzebne jest 18°C). W wielu butelkach drożdże opadły na dno i zbiły się w osad. Czy jeżeli przestawiłbym butelki do pomieszczenia z temperaturą 20-24°C, to piwo nagazowałoby się, i czy z kolei nie jest tu ryzykowna jest górna granica temperatury? Jeżeli tak, to jakie skutki miałaby refermentacja w zbyt wysokiej temperaturze (najbardziej boję się granatów, bo wyżej wspomniane pomieszczenie to kąt salonie). Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted May 3, 2021 Share Posted May 3, 2021 Spokojnie się nagazuje w 15, może trochę wolniej. Czy gazujesz w 15, czy w 24C szanse na granaty masz takie same... luluspac 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luluspac Posted May 3, 2021 Author Share Posted May 3, 2021 Dziękuję za opowiedź! Ile mniej więcej w 15 stopniach piwo powinno leżakować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted May 3, 2021 Share Posted May 3, 2021 Teraz, luluspac napisał: Dziękuję za opowiedź! Ile mniej więcej w 15 stopniach piwo powinno leżakować? Na przyszłość daj butelki na 2-3 dni do wyższej temperatury, a później do piwnicy. W 15 stopniach to jakieś 2 tygodnie sądzę, choć to różnie bywa. luluspac 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted May 3, 2021 Share Posted May 3, 2021 @luluspac Możesz sobie przenieść kilka butelek do temperatury pokojowej, będziesz miał co pić, zanim kolejne się nagazują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.