Jump to content

Czy piwo zabutelkowane i postawione w za niskiej temperaturze do refermentacji jest do odratowania?


Recommended Posts

Witam,

W tę sobotę zabutelkowałem swoją pierwszą warkę, hefeweizena. Dodałem cukru według przepisu i zostawiłem w piwnicy. Wczoraj sprawdziłem temperaturę, i termometr wskazywał 15°C (z tego co rozumiem minimalnie potrzebne jest 18°C). W wielu butelkach drożdże opadły na dno i zbiły się w osad. Czy jeżeli przestawiłbym butelki do pomieszczenia z temperaturą 20-24°C, to piwo nagazowałoby się, i czy z kolei nie jest tu ryzykowna jest górna granica temperatury? Jeżeli tak, to jakie skutki miałaby refermentacja w zbyt wysokiej temperaturze (najbardziej boję się granatów, bo wyżej wspomniane pomieszczenie to kąt salonie).

Z góry dziękuję za pomoc.

Link to post
Share on other sites
Teraz, luluspac napisał:

Dziękuję za opowiedź! Ile mniej więcej w 15 stopniach piwo powinno leżakować? 

 

Na przyszłość daj butelki na 2-3 dni do wyższej temperatury, a później do piwnicy. W 15 stopniach to jakieś 2 tygodnie sądzę, choć to różnie bywa.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.