Jump to content

Cydr z soku 100% (z biedry)


Szagi
 Share

Recommended Posts

Zastanawiam się czy by nie spróbować zrobić cydru z soków 100% z biedry (te duże kartony z kranikami).

Same w sobie soki są smaczne a w składzie mają jedynie jabłka + wit C.

 

Czy ktoś próbował?

Jakie drożdże i ile jeżeli chciałbym nastawić 20l takiego specyfiku?

Da się potem jakoś oszacować zawartość alkoholu czy to loteria?

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli nie masz możliwości zakupu normalnych jabłek i do tego nie masz gdzie wycisnąć sok z tych niekupionych ;) jabłek, taki kartonik jest tania alternatywą.

Kiedyś robiłem cydr z podobnych kartoników, coś tam z tego zawsze wyjdzie :) Ci, którzy pijają "cydry" sklepowe powiedzą, że wyszedł Ci kwaśny i mało jabłkowy.

Możesz poszukać na internecie czegoś takiego jak koncentrat jabłkowy do cydru, ale co z tego wyjdzie? Nie wiem, nie praktykowałem.

Link to comment
Share on other sites

Cydr z takiego soku wyjdzie, owszem. Sam sok da Ci ok 10 BLG i drożdże przefermentują do 0 więc będzie ok 5% ABV. Jak nie chcesz wytrawnego to siarkowanie i słodzenie cukrem albo bez siarkowania i ksylitol. Cydr z soków tłoczonych jest mętny, bardzo słabo się klaruje. Lepiej wychodzi cydr jabłek puszczonych na sokowirówce. Drożdże winne albo do cydru.

Link to comment
Share on other sites

Jak dasz pektoenzym to się sklaruje szybko.
Najlepiej nie kupować takich co pisze + witamina C.
No dokładnie.
Co wyjdzie z słodkiego skoku z dodatkiem Wit C? Poprostu witamina C - tj. Kwas. Więc nie polecam, nawet do dosładzania na refermatnelację takich soków nie polecam, bo dodadzą kwasu... jak soki do cydru to tak jak pisze@INTseed bez KWASU TYPY WIT C.
POZDRO.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ja robiłem wielokrotnie cydr z takich kartonów.
Wychodził dobry, ale zawsze musiałem dodawać coś do sklarowania (taki środek z dwoma skłądnikami A i B), bo nigdy osad sam z siebie nie osiadał na dno (podejrzane to jest, ciekawe co jest w środku takich soków tak naprawdę). Używałem dobrych drożdzy specjalnie do cydru. Smak był w porządku, naprawdę. W tym roku też tak pewnie zrobię nie raz :)

Link to comment
Share on other sites

W dniu 5.05.2021 o 22:53, Szo napisał:

No dokładnie.
Co wyjdzie z słodkiego skoku z dodatkiem Wit C? Poprostu witamina C - tj. Kwas. Więc nie polecam, nawet do dosładzania na refermatnelację takich soków nie polecam, bo dodadzą kwasu... jak soki do cydru to tak jak pisze@INTseed bez KWASU TYPY WIT C.
POZDRO.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
 

Chyba ta teoria z witaminą C jest jednak trochę na wyrost.

 

6 godzin temu, PawelK1 napisał:

Wychodził dobry, ale zawsze musiałem dodawać coś do sklarowania (taki środek z dwoma skłądnikami A i B), bo nigdy osad sam z siebie nie osiadał na dno (podejrzane to jest, ciekawe co jest w środku takich soków tak naprawdę). :)

Pektyny z jabłek.

 

6 godzin temu, PawelK1 napisał:

Używałem dobrych drożdzy specjalnie do cydru.

Zdaje się,  że generalnie drożdże do cydru to drożdże winne i takich można używać. 

 

 

Odnośnie tematu,  ja robiłem taki cydr z soków z kartonu i też nie chce się klarować, dodatkowo ma (miał?) drożdżowy posmak, więc go zostawiłem w piwnicy, może coś się z nim wydarzy. Dałem też brettów, trochę dodały od siebie. Ale trochę za bardzo po macoszemu potraktowałem fermentację, więc cudów nie będzie. Warto pamiętać o pożywce.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Taki sok z biedronki jest dwa razy tańszy niż normalny tłoczony. Może i jest dobry ale najczesciej nie jest to sok NFC czyli nie z koncentratu. Możemy to być 10% soku zagęszczonego, woda i cukier, też to będzie sok ale jednak skład już inny niż sok 100% NFC.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.