Jump to content

Zacieranie wplaszczu olejowym


Recommended Posts

Witam posiadam plaszcz olejowy ktory uzywam do destylacji gestych nastawow, wostatnim czasie zainteresowalem sie wytwarzaniem piwa, zastanawiam sie czy taki plaszcz olejowy nadawalby sie do uwarzenia kilku warek ? :)

Link to post
Share on other sites

Jeśli jesteś w stanie zapewnić temperatury zacieru rzędu 62-72°C to pewnie jest szansa na zacieranie piwa.

Pytanie jak z filtracją i wysładzaniem.

Potem warzenie przefiltrowanej brzeczki, jej chmielenie i chłodzenie - na ile starcza mi wyobraźni może być problem, bo zbiorniki z płaszczem są raczej zamknięte (?).

Na forum są koledzy z doświadczeniem to pewnie pomogą.

 

Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, zasada said:

Jeśli jesteś w stanie zapewnić temperatury zacieru rzędu 62-72°C to pewnie jest szansa na zacieranie piwa.

Pytanie jak z filtracją i wysładzaniem.

Potem warzenie przefiltrowanej brzeczki, jej chmielenie i chłodzenie - na ile starcza mi wyobraźni może być problem, bo zbiorniki z płaszczem są raczej zamknięte (?).

Na forum są koledzy z doświadczeniem to pewnie pomogą.

 

Zutrzymaniem temperatury raczej nie byloby problemu mam grzaki z regulacja mocy, plaszcz olejowy mam otwarty do tego jest otwor 4calowy takze mam duzo miejsca na mieszanie itp

Link to post
Share on other sites
6 hours ago, anteks said:

Możesz rozwinąć myśl "zacieranie w płaszczu"? To keg, jakiś kociołek, jaka pojemność?

To jest keg 50L mozna wnim destylowac geste nastawy typu owoce lub ziarna Bez przypalenia. 

Dlatego myslalem nad zacieraniem slodu na piwo wnim tylko nie wiem czy sie nada ale teoretycznie tak ?

 

Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Virandell napisał:

To jest keg 50L mozna wnim destylowac geste nastawy typu owoce lub ziarna Bez przypalenia. 

Dlatego myslalem nad zacieraniem slodu na piwo wnim tylko nie wiem czy sie nada ale teoretycznie tak ?

 

W kadzi z płaszczem olejowym da się. Trzeba tylko cały czas mieszać i nabrać w prawy w grzaniu by odpowiednio wcześnie wyłączyć grzałki

Link to post
Share on other sites
5 hours ago, anteks said:

W kadzi z płaszczem olejowym da się. Trzeba tylko cały czas mieszać i nabrać w prawy w grzaniu by odpowiednio wcześnie wyłączyć grzałki

No to fajnie I rozumiem ze tam chmiel tez moge dodac ^^ ? Co do filtracji to rozumiem ze po zatarciu Musial bym to spucic do wiadra z falszywym dnem a pozniej ztego wiadra do drugiego juz do fermentowania zgadza sie ?

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
W dniu 3.05.2021 o 19:05, Virandell napisał:

No to fajnie I rozumiem ze tam chmiel tez moge dodac ^^ ? Co do filtracji to rozumiem ze po zatarciu Musial bym to spucic do wiadra z falszywym dnem a pozniej ztego wiadra do drugiego juz do fermentowania zgadza sie ?

Zacierasz w tym kegu z płaszczem , następnie jeślli nie masz w nim filtratora spuszczasz całośc do pojemnika do filtracji. Po przefiltrowaniu brzeczke zlewasz do tego pojemnika z płaszczem i gotujesz dodając chmiel w dawkach zgodnych ze stylem piwa. następnie studzisz zlewasz bez chmielu do pojemnika w którym chcesz fermentować i dodajesz drożdże. Proces jest trochę bardziej skomplikowany niż produkcja wina czy też destylatów.

Na zbiorniku z płaszczem olejowym warze od 5 lat i powiem że wymaga wprawy

Edited by anteks
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
W dniu 3.05.2021 o 00:17, Virandell napisał:

Zutrzymaniem temperatury raczej nie byloby problemu mam grzaki z regulacja mocy

z tym może być największy problem, bo musisz wziąć poprawkę na bezwładność cieplną płaszcza, a to wymaga tej właśnie wprawy. Rozumiem, że ten kocioł masz z mieszadłem, to załatwia sprawę.

Bez filtratora w kotle, zrób tak jak radzi Anteks tj. spuść całość do osobnego filtratora. Do warzenia, możesz na zaworze spustowym zamontować hopstoper lub chmielić w hopspiderze, tak aby czystą brzeczkę zlać do fermentora. Pozostaje jeszcze chłodzenie, ale to najprościej rozwiązać chłodnicą zanurzeniową. Na początek weź coś prostego z zacieraniem jednotemperaturowym.

Edited by Lipa
korekta
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.