Jump to content

Dodatki smakowe do piwa


Recommended Posts

Hej, 

 

W jaki sposób uzyskuje się piwa z nutą smakową np cytrynową czy pomarańczową? Chciałbym coś uwarzyć dla żony, która lubi tego typu wynalazki, ale nie wiem jak się mam do tego zabrać. Nie chodzi mi bynajmniej o radlera, tylko o lekkie piwo górnej fermentacji, w stylu np witbiera z akcentem cytrusowym. Czy stosuje się specjalne chmiele, czy np skórki owoców podczas gotowania brzeczki, albo potem na zimno? 

Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim chmiel, cytrusy znajdziesz głownie w amerykańskich i nowozekandzkich odmianach. Możesz dodawać skórki, zioła, no i owoce.

 

Spróbuj może witbiera?

Link to post
Share on other sites

Zrób żonie piwo miodowe, zaręczam Ci że będzie jej smakowało, jak chcesz mogę podrzucić Ci przepis. Zresztą zamiast miodu możesz dodać np syrop malinowy, lub inny - reszta pozostaje bez zmian.

Link to post
Share on other sites

piwo miodowe będzie słodkie, a tu chodzi o coś  rześkiego - właśnie taki witbier z silną nutą cytrusową. 

 

myślałem o takim zestawie: 

 

https://homebrewing.pl/piwo-lemon-pale-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-1272.html

 

ale się zastanawiam jak mocny będzie tutaj aromat. 

 

skórki, owoce, itd - kiedy wrzucać, wydaje mi się, że najlepiej razem z chmielem do gotującej się brzeczki, ale może lepiej dodać do cichej? 

 

przy okazji - czym się różni chmielenie na gorąco i na zimno jeżeli chodzi o efekt końcowy? 

Link to post
Share on other sites

W takim razie, wrzucaj dodatki na zimno, dają mocniejszy efekt. Witbiera robiłem tradycyjnego bez dodatków, ale Hefeweizen ze skórkami słodkiej pomarańczy i skórkami cytryny wyszedł rewelacyjny.

Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, kal800 napisał:

piwo miodowe będzie słodkie, a tu chodzi o coś  rześkiego - właśnie taki witbier z silną nutą cytrusową. 

 

myślałem o takim zestawie: 

 

https://homebrewing.pl/piwo-lemon-pale-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-1272.html

 

ale się zastanawiam jak mocny będzie tutaj aromat. 

 

skórki, owoce, itd - kiedy wrzucać, wydaje mi się, że najlepiej razem z chmielem do gotującej się brzeczki, ale może lepiej dodać do cichej? 

 

przy okazji - czym się różni chmielenie na gorąco i na zimno jeżeli chodzi o efekt końcowy? 

Zestawu nie znam, będzie pewnie cytrynowy :)

 

Skórki, przyprawy  zazwyczaj na ostatnie minuty gotowania, owoce na cichą.

Chmielenie na zimno daje (prawie) sam aromat, na gorąco również goryczkę. Im dłużej gotujesz tym więcej goryczki. Porównywalne do chmielenia na zimno jest tzw. hopstand podczas chłodzenia - chmielisz na 10-20 min w temperaturze ok. 80st.

 

Wracając do witbiera - nawet z użyciem samej kolendry ma rześki cytrusowy posmak. Tu bardzo polecam suche drożdże fermentis k-97.

Możesz skorzystać z bloga tego sklepu, którego linka dałeś, są tam fajne receptury, również na wita. I chyba kupując oddzielnie składniki wyjdzie taniej.

Link to post
Share on other sites
W dniu 30.04.2021 o 21:38, kiwitom napisał:

Zrób żonie piwo miodowe, zaręczam Ci że będzie jej smakowało, jak chcesz mogę podrzucić Ci przepis. Zresztą zamiast miodu możesz dodać np syrop malinowy, lub inny - reszta pozostaje bez zmian.

O ile to nie problem, podeślij na priv.

Link to post
Share on other sites
W dniu 30.04.2021 o 22:43, kiwitom napisał:

W takim razie, wrzucaj dodatki na zimno, dają mocniejszy efekt. Witbiera robiłem tradycyjnego bez dodatków, ale Hefeweizen ze skórkami słodkiej pomarańczy i skórkami cytryny wyszedł rewelacyjny.

A czy mógłbyś napisać czy ten Hefeweizen był z Twojej receptury czy z gotowej ze sklepu? Jeśli Twoja receptura i nie jest ona tajemnicą to napisz. W jakich ilościach i na jak długo dawałeś te dodatki?

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, kamilnurek napisał:

A czy mógłbyś napisać czy ten Hefeweizen był z Twojej receptury czy z gotowej ze sklepu? Jeśli Twoja receptura i nie jest ona tajemnicą to napisz. W jakich ilościach i na jak długo dawałeś te dodatki?

 

Był z najprostszej receptury, czyli 50% pilzneński i 50% pszeniczny (nie wiem czy to moja 🙂). Planowane 25 litrów, ale wyszło 22. Dodatki dawałem na cały czas gotowania (60 min) -  50g suszonej skórki słodkiej pomarańczy, 25g suszonej skórki cytryny i 20g trawy cytrynowej. Na tydzień cichej dodatkowo ten sam zestaw, ale bez trawy. Po gotowaniu się wystraszyłem, że przedobrzyłem, bo waliło cytryną jak cholera. Dodatki sam wymyśliłem i powiem, że nie były nachalne, czuć było delikatnie w tle. Piwo zeszło błyskawicznie. Pozdro

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.