kal800 Posted April 30, 2021 Share Posted April 30, 2021 Hej, W jaki sposób uzyskuje się piwa z nutą smakową np cytrynową czy pomarańczową? Chciałbym coś uwarzyć dla żony, która lubi tego typu wynalazki, ale nie wiem jak się mam do tego zabrać. Nie chodzi mi bynajmniej o radlera, tylko o lekkie piwo górnej fermentacji, w stylu np witbiera z akcentem cytrusowym. Czy stosuje się specjalne chmiele, czy np skórki owoców podczas gotowania brzeczki, albo potem na zimno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 30, 2021 Share Posted April 30, 2021 Przede wszystkim chmiel, cytrusy znajdziesz głownie w amerykańskich i nowozekandzkich odmianach. Możesz dodawać skórki, zioła, no i owoce. Spróbuj może witbiera? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 30, 2021 Share Posted April 30, 2021 Zrób żonie piwo miodowe, zaręczam Ci że będzie jej smakowało, jak chcesz mogę podrzucić Ci przepis. Zresztą zamiast miodu możesz dodać np syrop malinowy, lub inny - reszta pozostaje bez zmian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kal800 Posted April 30, 2021 Author Share Posted April 30, 2021 piwo miodowe będzie słodkie, a tu chodzi o coś rześkiego - właśnie taki witbier z silną nutą cytrusową. myślałem o takim zestawie: https://homebrewing.pl/piwo-lemon-pale-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-1272.html ale się zastanawiam jak mocny będzie tutaj aromat. skórki, owoce, itd - kiedy wrzucać, wydaje mi się, że najlepiej razem z chmielem do gotującej się brzeczki, ale może lepiej dodać do cichej? przy okazji - czym się różni chmielenie na gorąco i na zimno jeżeli chodzi o efekt końcowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 30, 2021 Share Posted April 30, 2021 W takim razie, wrzucaj dodatki na zimno, dają mocniejszy efekt. Witbiera robiłem tradycyjnego bez dodatków, ale Hefeweizen ze skórkami słodkiej pomarańczy i skórkami cytryny wyszedł rewelacyjny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 30, 2021 Share Posted April 30, 2021 43 minuty temu, kal800 napisał: piwo miodowe będzie słodkie, a tu chodzi o coś rześkiego - właśnie taki witbier z silną nutą cytrusową. myślałem o takim zestawie: https://homebrewing.pl/piwo-lemon-pale-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-1272.html ale się zastanawiam jak mocny będzie tutaj aromat. skórki, owoce, itd - kiedy wrzucać, wydaje mi się, że najlepiej razem z chmielem do gotującej się brzeczki, ale może lepiej dodać do cichej? przy okazji - czym się różni chmielenie na gorąco i na zimno jeżeli chodzi o efekt końcowy? Zestawu nie znam, będzie pewnie cytrynowy Skórki, przyprawy zazwyczaj na ostatnie minuty gotowania, owoce na cichą. Chmielenie na zimno daje (prawie) sam aromat, na gorąco również goryczkę. Im dłużej gotujesz tym więcej goryczki. Porównywalne do chmielenia na zimno jest tzw. hopstand podczas chłodzenia - chmielisz na 10-20 min w temperaturze ok. 80st. Wracając do witbiera - nawet z użyciem samej kolendry ma rześki cytrusowy posmak. Tu bardzo polecam suche drożdże fermentis k-97. Możesz skorzystać z bloga tego sklepu, którego linka dałeś, są tam fajne receptury, również na wita. I chyba kupując oddzielnie składniki wyjdzie taniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radi_wroc Posted May 3, 2021 Share Posted May 3, 2021 W dniu 30.04.2021 o 21:38, kiwitom napisał: Zrób żonie piwo miodowe, zaręczam Ci że będzie jej smakowało, jak chcesz mogę podrzucić Ci przepis. Zresztą zamiast miodu możesz dodać np syrop malinowy, lub inny - reszta pozostaje bez zmian. O ile to nie problem, podeślij na priv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 4, 2021 Share Posted May 4, 2021 Jeśli chodzi o lekkie i orzeźwiające piwa, to można pomyśleć o jakichś kwasach, zwłaszcza z owocami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilnurek Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 W dniu 30.04.2021 o 22:43, kiwitom napisał: W takim razie, wrzucaj dodatki na zimno, dają mocniejszy efekt. Witbiera robiłem tradycyjnego bez dodatków, ale Hefeweizen ze skórkami słodkiej pomarańczy i skórkami cytryny wyszedł rewelacyjny. A czy mógłbyś napisać czy ten Hefeweizen był z Twojej receptury czy z gotowej ze sklepu? Jeśli Twoja receptura i nie jest ona tajemnicą to napisz. W jakich ilościach i na jak długo dawałeś te dodatki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 1 godzinę temu, kamilnurek napisał: A czy mógłbyś napisać czy ten Hefeweizen był z Twojej receptury czy z gotowej ze sklepu? Jeśli Twoja receptura i nie jest ona tajemnicą to napisz. W jakich ilościach i na jak długo dawałeś te dodatki? Był z najprostszej receptury, czyli 50% pilzneński i 50% pszeniczny (nie wiem czy to moja 🙂). Planowane 25 litrów, ale wyszło 22. Dodatki dawałem na cały czas gotowania (60 min) - 50g suszonej skórki słodkiej pomarańczy, 25g suszonej skórki cytryny i 20g trawy cytrynowej. Na tydzień cichej dodatkowo ten sam zestaw, ale bez trawy. Po gotowaniu się wystraszyłem, że przedobrzyłem, bo waliło cytryną jak cholera. Dodatki sam wymyśliłem i powiem, że nie były nachalne, czuć było delikatnie w tle. Piwo zeszło błyskawicznie. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilnurek Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.