Szagi Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 (edited) Hej, Ostatnią warka - American Wheat. Surowce: - 2,5kg Pilzneński - 2,5kg Pszeniczny Chmiele: - 60g Citra - 20g Amarillo Chmielenie w hopspiderze, nie chmielone na zimno wcale. Dwa tygodnie w butelkach i mam gushing. Od początku degustowania ( tydzień temu) wydawało mi się lekko kwaśne ale w końcu to pszenica + citra i Amarillo.. Popatrzcie na filmik co się dzieje po otwarciu. Wiem że gushing może być spowodowany cząstkami stałymi w piwie - ale tam są tylko drożdże to chyba przesada.. Edited April 28, 2021 by Szagi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 Może opisz kluczową fermentację? Bo wg mnie jest po prostu przegazowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted April 28, 2021 Author Share Posted April 28, 2021 No ale ono wyłazi z butelki po otwarciu. Przegazowanie się tak się objawia? Fermentacja: 30.03 - około 15:00 fermentor włożony do lodówki w temp 17 stopni, 31.03 - drożdże rozpoczeły pracę na całego po około 24-30h od zadania 01.04 - piana na powierzchni na 1,5-2cm. 06.04 - piana kompletnie opadła, pomiar BLG = 2,5 Fermentor pozostawiony w temperaturze 19 stopni na kolejny tydzień 14.04 - zabutelkowane do 34 butelek 0,5, dodano 98g cukru na 18 litrów piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 (edited) A jakie drożdże? i jakie BLG przed fermentacją? Edited April 28, 2021 by paulox81 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted April 28, 2021 Author Share Posted April 28, 2021 US-05. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 5 minut temu, Szagi napisał: US-05. A blg przed fermentacją? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted April 28, 2021 Author Share Posted April 28, 2021 Równo 12blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 1 minutę temu, Szagi napisał: Równo 12blg. czyli raczej nie było niedofermentowane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sihox Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 Wygląda na przegazowane. Z cukru do refermentacji robiłeś syrop? Jeśli tak to jak go mieszałeś z piwem? I czy ta butelka z filmu była ciepła czy schłodzona przed otwarciem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatasek Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 9 minut temu, sihox napisał: Wygląda na przegazowane. Z cukru do refermentacji robiłeś syrop? Jeśli tak to jak go mieszałeś z piwem? I czy ta butelka z filmu była ciepła czy schłodzona przed otwarciem? Podepnę się pod temat kolegi. 130 g cukru rozpuszczone w 0.5 l wody, wlane na dno fermentora, a do fermentora włożyłem wężyk tak, aby tworzył się wir, gdy będę do niego przelewał piwo. I popełniłem błąd bo chyba powinienem jeszcze to dla pewności wymieszać jakaś łygą. Możliwe jest przegazowanie piwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 17 minut temu, Tatasek napisał: 130 g cukru rozpuszczone w 0.5 l wody 130 gram, ale na jaką ilość piwa? Co do zmieszania syropu z piwem, to ja zawsze robię dokładnie to samo co Ty i nigdy nie mieszam łygą i nigdy nie miałem żadnych przegazówek. Tatasek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatasek Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 32 minuty temu, kiwitom napisał: 130 gram, ale na jaką ilość piwa? Co do zmieszania syropu z piwem, to ja zawsze robię dokładnie to samo co Ty i nigdy nie mieszam łygą i nigdy nie miałem żadnych przegazówek. No tak, wybacz. 19 litrów piwa trafiło do fermentora do rozlewu. BLG końcowe piwa przed przelanie - 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 Skąd tyle syfu na dnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted April 28, 2021 Author Share Posted April 28, 2021 Godzinę temu, sihox napisał: Wygląda na przegazowane. Z cukru do refermentacji robiłeś syrop? Jeśli tak to jak go mieszałeś z piwem? I czy ta butelka z filmu była ciepła czy schłodzona przed otwarciem? Robiłem syrop otworzyłem dziś łącznie 4 butelki z różnej kolejności napełniania i wszystkie miały taki efekt. Otwierane w temperaturze 15 stopni (stoją w lodówce na refermentacji). Przechłodzę je na noc i spróbuje jutro ponownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted April 28, 2021 Author Share Posted April 28, 2021 1 minutę temu, anteks napisał: Skąd tyle syfu na dnie? To są same drożdże wg mnie bo nic innego nie ma prawa tam być. Zlewałem kranikiem (zamiast dekantacji) do drugiego fermentora z syropem a stamtąd do butelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 37 minut temu, Tatasek napisał: No tak, wybacz. 19 litrów piwa trafiło do fermentora do rozlewu. BLG końcowe piwa przed przelanie - 3. Jak by to była glukoza to OK, jak na cukier ciupkę za dużo, ale nie na tyle żeby był jakiś kłopot. Myślę, że po prostu będzie mocniej nagazowane i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted April 28, 2021 Author Share Posted April 28, 2021 Sprawdziłem dwie rzeczy: 1) otworzyłem butelkę schłodzoną do 11 stopni - gushing jest mniejszy, - jutro spróbuję ponownie, 2) zrobiłem próbę sensoryczną z "użyciem" żony, - wg niej piwo pachnie kwaśnym mlekiem, ogólnie niefajnie.. wychodzi na to że jest to kwas mlekowy: Apropos tych syropów - nie gotowałem go chyba 5 minut + dodałem do niego witaminę C po wystudzeniu - może to w niej załapałem zakażenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 6 godzin temu, Szagi napisał: Apropos tych syropów - nie gotowałem go chyba 5 minut + dodałem do niego witaminę C po wystudzeniu - może to w niej załapałem zakażenie? Bardzo mało prawdopodobne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 Przegazowanie. Za dużo cukru do rozlewu lub niezakończona fermentacja. Dałeś 2,75 grama cukru na butelkę - za dużo ! tyle daję do lagerów. Do górniaków dawaj maks. 2,5 grama i wysycenie będzie i tak duże. Ja daję do górniaków 2,3 grama i wysycenie nie jest wcale małe i to jest wg moich doświadczeń zupełnie dość. Poza tym zabutelkowałeś po 14 dniach fermentacji - ja bym jeszcze do 3 tygodni fermentacji łącznie odczekał. Drożdże na pewno jeszcze coś dojedzą i na pewno posprzątają produkty pośrednie fermentacji. Postaraj się w pozostałych butelkach bardzo delikatnie unieść kapsel (tak żeby tylko gaz się poderwał co będziesz widział) na ok. 5 minut i potem z powrotem dociśnij kapslownicą tzn upuść gazu. Ja tak uratowałem Wita. Ja odmierzam do każdej butelki strzykawką roztwór cukru żeby mieć równomierność nagazowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted April 29, 2021 Author Share Posted April 29, 2021 (edited) Podnieść kapsel na 5 minut? raczej 5 sekund? Edited April 29, 2021 by Szagi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 Na krótki czas żeby gazu uleciało - może być 2-3 minuty troszkę bombelków uleci - potem docisnąć z powrotem i zrobić kontrolę po 7 dniach. Powinno być OK. Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 Jak ma gushing, to przecież mu w kilka sekund piwo wyleci... A przy takim przegazowaniu to kilkanaście razy musiałbyś podważać kapsel na przestrzeni kilku dni, żeby to zredukować.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted April 29, 2021 Author Share Posted April 29, 2021 No piwo ucieka panowie, zrobiłem tak. że otwierałem na chwilę by tylko gaz uleciał i od razu kapslownicą, jak zostawiłem dłużej to uciekało Jedna rzecz mi się jeszcze przypomniała, pierwszy raz zrobiłem zgodnie z instrukcją HB i obniżyłem temperaturę o 2 stopnie po ustaniu burzliwej.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 2 minuty temu, Wuuu napisał: Jak ma gushing, to przecież mu w kilka sekund piwo wyleci... A przy takim przegazowaniu to kilkanaście razy musiałbyś podważać kapsel na przestrzeni kilku dni, żeby to zredukować. Mało prawdopodobne ale może tak być - ja tak uratowałem Wita i zadziałało. Nic lepszego nie zrobi z tym więc to jedyne rozsądne wyjście. Zrobić kontrolę po 7 dniach po zabiegu. Delikatnie podważyć kapsel żeby tylko piana się pojawiła i bąbelki się poderwały będzie dobrze. Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 2 minuty temu, Szagi napisał: zrobiłem tak. że otwierałem na chwilę by tylko gaz uleciał i od razu kapslownicą, jak zostawiłem dłużej to uciekało Nie otwieraj tylko delikatnie podważ kapsel na krótki czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.