Skocz do zawartości

Karmelizowany pszeniczniak?


alkos

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

 

Usmażyłem dzisiaj nieco pokręconą wersję pszeniczniaka:

 

3000 g Wheat Malt

2000 g English 2-row Pils

500 g Rye Flakes

300 g Melanoidin Malt

50 g Hallertau (2,2%) - added during boil, boiled 120min

 

(25L)

 

OG:1.048

IBU: 13

 

 

Kłopot jest taki, że podczas długiego gotowania (2 godziny) brzeczka przypalala sie przy elemencie grzewczym: zamiast 10EBC (cos jak paulaner) wyglada jak 25 (hmmm... sporo ciemniej, ale daleko do dunkelweizena jeszcze) i moge wyczuc delikatna, ale dosyc ostra nutke karmelu.

 

 

Mam przygotowany starter 3068... warto go zapodać? Czy moze lepiej podniesc IBU do 20-25, wsypac Danstar Windsor/Nottghingam i zrobic z tego szkockie pszenne?

 

Pamietam, raz probowalem firmowego pszeniczniaka z wyraznym karmelem - Hoepfner Keller Weizen - i pamietam ze mi podszedl. Ale jakos mi teraz wyobrazni piwowarskiej nie starcza....

Edytowane przez alkos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spytałem jeszcze na zagramanicznym forum i wiekszosc mowi to samo :-) Jeszcze sie namysle w pracy i po poludniu pewnie zapodam 3068.

 

Dzieki :-)

 

Ostatecznie, jesli karmelu bedzie wybitnie za duzo, wrzuce pod koniec fermentacji herbatke z ze slodu czekoladowego i zrobie z tego Dunkelweizena :-)

Edytowane przez alkos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.