Jump to content
Sign in to follow this  
alkos

Karmelizowany pszeniczniak?

Recommended Posts

Czołem!

 

Usmażyłem dzisiaj nieco pokręconą wersję pszeniczniaka:

 

3000 g Wheat Malt

2000 g English 2-row Pils

500 g Rye Flakes

300 g Melanoidin Malt

50 g Hallertau (2,2%) - added during boil, boiled 120min

 

(25L)

 

OG:1.048

IBU: 13

 

 

Kłopot jest taki, że podczas długiego gotowania (2 godziny) brzeczka przypalala sie przy elemencie grzewczym: zamiast 10EBC (cos jak paulaner) wyglada jak 25 (hmmm... sporo ciemniej, ale daleko do dunkelweizena jeszcze) i moge wyczuc delikatna, ale dosyc ostra nutke karmelu.

 

 

Mam przygotowany starter 3068... warto go zapodać? Czy moze lepiej podniesc IBU do 20-25, wsypac Danstar Windsor/Nottghingam i zrobic z tego szkockie pszenne?

 

Pamietam, raz probowalem firmowego pszeniczniaka z wyraznym karmelem - Hoepfner Keller Weizen - i pamietam ze mi podszedl. Ale jakos mi teraz wyobrazni piwowarskiej nie starcza....

Edited by alkos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że z tego zasypu wyjdzie lepszy pszeniczniak niz anglik.

 

Między weizenem a dunkelweizenem jest jeszcze przestrzeń do zagospodarowania, może wyjść całkiem przyjemne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spytałem jeszcze na zagramanicznym forum i wiekszosc mowi to samo :-) Jeszcze sie namysle w pracy i po poludniu pewnie zapodam 3068.

 

Dzieki :-)

 

Ostatecznie, jesli karmelu bedzie wybitnie za duzo, wrzuce pod koniec fermentacji herbatke z ze slodu czekoladowego i zrobie z tego Dunkelweizena :-)

Edited by alkos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.