Jump to content

Piwo pszeniczne receptura - pomoc


Recommended Posts

Cześć, potrzebuję na lipiec (moje wesele) uwarzyć orzeźwiającego pszeniczniaka . Zależy mi na tym aby piwo nie miało zbyt wysokiego IBU z wiadomych przyczyn oraz aby w zasypie pojawiły się płatki pszenne/owsiane. Z dodatków chciałbym dodać trawę cytrynową oraz skórkę cytryny/pomarańczy. Czy ma ktoś jakąś ciekawą recepturę na coś takiego?

Link to post
Share on other sites

Wygląda, że pytasz o witbira albo podkręcone american wheat.

Na wiki wisi taka medalowa receptura: https://wiki.piwo.org/Witbier,_Łukasz_Rymkiewicz_(Łukasz)

Blog Dori ma taką o znacznie prostszym zasypie: https://www.blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/

Jeśli dodasz do niej przyprawy polecane w pierwszym linku to będzie chyba najłatwiej.

Jak poszukasz na forum to jeszcze coś znajdziesz.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.