Jump to content

Pierwszy kwas - pytanie o utrzymanie temperatury bakterii


Recommended Posts

Witam,

 

Właśnie jestem na etapie produkcji pierwszego mojego kwaśnego piwa, jest to Gose z zestawu surowców z TB.

 

Schłodziłem brzeczkę po gotowaniu do temperatury 35 stopni aby zadać bakterie do gara który jest teraz przykryty i owinięty kocami.

 

Mam pytanie czy dobrym pomysłem było by wieczorem zmierzenie termometrem temperatury i ewentualne podgrzanie brzeczki na gazie do 35 stopni? Czy lepiej zostawić te 24h i nie  ruszać?

Link to post
Share on other sites

Zanim na górze będzie 35C to przy dnie będzie 70C zwłaszcza przy grzaniu gazem, mieszanie i łapanie wszystkiego z otoczenia też nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Ostawiłbym owinięte kocem, kołdrą czy karimatą i co najwyżej wydłużył czas zakwaszania do jedną dobę. Jak masz koc elektryczny (nawet te najmniejsze zdają egzamin) to raczej w tą stronę bym celował. Zresztą zakup małego koca elektrycznego, maty grzewczej czy pasa to dobry pomysł na przyszłość. 

Pozdrawiam

Rafał

 

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, garot napisał:

Witam,

 

Właśnie jestem na etapie produkcji pierwszego mojego kwaśnego piwa, jest to Gose z zestawu surowców z TB.

 

Schłodziłem brzeczkę po gotowaniu do temperatury 35 stopni aby zadać bakterie do gara który jest teraz przykryty i owinięty kocami.

 

Mam pytanie czy dobrym pomysłem było by wieczorem zmierzenie termometrem temperatury i ewentualne podgrzanie brzeczki na gazie do 35 stopni? Czy lepiej zostawić te 24h i nie  ruszać?

W zestawie są L. plantarum, a one zakwaszają w przedziale 20-35 stopni, ja bym nie podgrzewał tylko zostawił tak jak jest.

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, skazi napisał:

W zestawie są L. plantarum, a one zakwaszają w przedziale 20-35 stopni, ja bym nie podgrzewał tylko zostawił tak jak jest.

Dziękuję z odpowiedź, a czy stanie się cos jak poleżą 2- 3 h dłużej? Bo Prawdopodobnie nie będzie mnie w domu i wysłuży mi się zakwaszanie o te 2 do 3 h :(

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, garot napisał:

Dziękuję z odpowiedź, a czy stanie się cos jak poleżą 2- 3 h dłużej? Bo Prawdopodobnie nie będzie mnie w domu i wysłuży mi się zakwaszanie o te 2 do 3 h :(

Zakwaszanie może trwać od 24-48h, więc nic wielkiego się nie stanie.

Link to post
Share on other sites

Właśnie gotuję brzeczkę, wstępny smak po spróbowaniu jest genialny :D Piękny cytrusowy aromat, taki rześki i mocno pszeniczny posmak. Mam nadzieję ze na końcu w butelkach też tak będzie :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.