Jump to content
Sign in to follow this  
Prynt

Cicha fermentacja - proste pytanie

Recommended Posts

Jak już pisałem, wczoraj moja pierwsza warka rozpoczęła etap fermentacji cichej. Mam w związku z tym (kolejne;)) pytanie:

 

Gdy się robi wino przez wodę w rurce fermentacyjnej wydostaje się powietrze wydając charakterystyczny dźwięk. Czy w wypadku piwa nie powinno być tak samo?

 

Jeśli tak to co zrobiłem źle? (u mnie tak się nie dzieje)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak już pisałem, wczoraj moja pierwsza warka rozpoczęła etap fermentacji cichej. Mam w związku z tym (kolejne;)) pytanie:

 

Gdy się robi wino przez wodę w rurce fermentacyjnej wydostaje się powietrze wydając charakterystyczny dźwięk. Czy w wypadku piwa nie powinno być tak samo?

 

Jeśli tak to co zrobiłem źle? (u mnie tak się nie dzieje)

Podczas cichej fermentacji ilość CO2 jest zdecydowanie mniejsza niż podczas burzliwej. Powinno "bulgać" co jakiś czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co jeśli w ogóle nie bulgocze? ;)

Spokojnie, bywa i tak. Obserwuj poziom wody w rurce i sprawdź za jakiś czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co jeśli w ogóle nie bulgocze? ;)

może ulatuje bokiem? a może CO2 jest tak mało, że nie jest w stanie przepchnąć się przez wodę. Nie panikuj. Jest ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 100% jest nieszczelność przy wieku fermentora, ale jak mawiają Anglicy don't worry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prynt, do fermentacji spokojnej nie potrzebujesz rurki wcale. zwykla przykrywka wystarczy. Nie bedzie wcale tam babelkow, bo prawdziwa fermentacja jest juz skonczona. Wszystkko co teraz jest to piwo sie po prostu zklaruje, zrobi sie wiecej osadu na dnie. Uzywaj rurke fermentacyjna do burzliwej, tam ja potrzebujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uzywaj rurke fermentacyjna do burzliwej, tam ja potrzebujesz.

Aha... a gdy jej używam do burzliwej to jak rozumiem wieko ma być zamknięte "na maxa"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tu ludzie robia, ale teraz wydaje mi sie ze w Polsce czesto robia fermentacje "otwarta" w burzliwej. Czy ty tak zrobiles?

 

Tak czy siak, jezeli miales fermentacje to jestes OK. Jezeli nie miales fermentacji wcale to wtedy jestes w klopotach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moment, moment...Co do fermentacji burzliwej proponuje prowadzić "otwartą" tzn. nakładasz przykrywkę na fermentor bez dociskania.

Jeżeli chodzi zaś o fermentację cicha to nie mogę zgodzić się z przedmówcą co do używania rurki.Ze względu na procesy zachodzące podczas fermentacji cichej dostęp tlenu powinien być jak najmniejszy a nadmiar CO2 usuwany właśnie przez rurkę.Podczas fermetacji cichej piwo dofermentowuje,klaruje się, uspokaja i ciemnieje.Poza tym pomijając te procesy, podczas cichej fermentacji wzrasta zawartość polifenoli czyli tak przydatnych naszemu organizmowi przeciwutleniaczy, a jak wiadomo im więcej tlenu tym mniej przeciwutleniaczy.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO:

-w fermentacjio burzliwej nie uzywaj "otwartej". Przykryj fermentator dokladnie i uzyj rurki fermentacyjnej. Chcesz w tym momencie chronic piwo przed elementami z zewnatrz, np. dzikim drozdzem itp.

-w fermentacji spokojnej nie potrzebujesz rurki, bo CO2 juz sie nie wydziela, chociasz nazywa sie to 'fermentacja" naprawde procesy fermentacyjne sa juz zakonczone. Fermentator przykryj dokladnie przykrywka, uzyj rurki tylko jezeli w przykrywce jest do niej otwor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

podepnę się tu, aby nie zakładać nowego wątku..

mam IPA na cichej w balonie od tygodnia i wygląda to jakby sklarowało się z 2cm od góry (widać wyraźną granicę).. może widać na zdjęciu o co mniej więcej chodzi.. normal_IMG_0689.JPG

ma tak być?

i jeszcze jedno pytanie.. skończyłem dziś chmielenie na zimno i trochę posmakowałem tego napoju.. gorycz jednym słowem jest POTĘŻNA.. jest szansa ze złagodnieje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do goryczki w moim IPA też tak było i też mnie to niepokoiło. Dowiedziałam się od kolegów z forum, ze po pierwsze to piwo tak ma ale pocieszające jest to, że goryczka z czasem trochę łagodnieje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj mu trochę czasu. Moje IPY też początkowo mają dokuczającą goryczkę, ale wystarczy miesiąc - dwa i smaki się pięknie układają.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdy się robi wino przez wodę w rurce fermentacyjnej wydostaje się powietrze wydając charakterystyczny dźwięk. Czy w wypadku piwa nie powinno być tak samo?

Teoretycznie powinno. Ale w praktyce miałem i tak, że i na burzliwej mi nie "bulgotało" a piwo odfermentowało prawidłowo. Przyczyną może być właśnie nieszczelność pokrywki fermentatora. Najważniejszym wskaźnikiem prawidłowości fermentacji jest poziom odfermentowania i nim bym się sugerował a nie tym czy woda w rurce się rusza czy nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdy się robi wino przez wodę w rurce fermentacyjnej wydostaje się powietrze wydając charakterystyczny dźwięk. Czy w wypadku piwa nie powinno być tak samo?

Teoretycznie powinno. Ale w praktyce miałem i tak' date=' że i na burzliwej mi nie "bulgotało" a piwo odfermentowało prawidłowo. Przyczyną może być właśnie nieszczelność pokrywki fermentatora. Najważniejszym wskaźnikiem prawidłowości fermentacji jest poziom odfermentowania i nim bym się sugerował a nie tym czy woda w rurce się rusza czy nie.[/quote']

Rurka jest nieśmiertelna. :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites
tylko szkoda ze panowie Pietruś i mareks odpowiedziali na posta sprzed prawie trzech lat :)

Hehe racja, głupota nie boli :monster:

A co do chmielenia to wiem, że początkowo bardzo mocna goryczka z czasem się układa. Po za tym IPA to w końcu chmielowy styl.

Edited by Pietruś

Share this post


Link to post
Share on other sites
tylko szkoda ze panowie Pietruś i mareks odpowiedziali na posta sprzed prawie trzech lat :monster:

Widziałem datę, co nie zmienia faktu, że problem z rurką jest ciągle żywy, przynajmniej na browar.biz. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.