Muchor Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 Cześć, Zebrałem gęstwę po drożdżach Nottingham, robiłem na nich prawie-lagera, teraz jeszcze bym chętnie machnął jakieś IPA lub AIPA. Zdjęcie może tego dobrze nie oddaje, ale mam nie dwie ale trzy warstwy: górna jasna, średnia nieco ciemniejsza i dolna ciemna, jakby z piaskiem (chmieliny? Raczej było dobrze odfiltrowane). Czy dobrze myślę, że należy dać tylko tę górną, jasną warstwę do nowej brzeczki? Pzdr Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 Moim zdaniem wszystko poza samym dołem jest ok. Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 Dół to pewnie drożdże z osadami białkowymi. Poza tą ciemną dolną warstwą reszta wygląda jak najbardziej ok. Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadi Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 Te jasne warstwy co masz u góry to najżywsze z powyższych drożdze. Na dnie plasują się trupy i wszelkiej maści osady. Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 (edited) Nie ma tego sensu rozdzielać, przemywać - po prostu zlać piwo z góry, resztę zadać do brzeczki (jeśłi akurat ilość się zgadza) Jeśli z obliczeń wyszła mniejsza ilość, to oczywiście wziąć z jasnej warstwy Edited April 21, 2021 by fotohobby Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts