Jump to content

Cold Crash piw mętnych


Recommended Posts

Mam obecnie na końcu fermentacji White IPA, na dniach będę dodawał chmiel na zimno.

No i mam trochę zagwozdkę, czy piwo w tym stylu poddaje się również CC? piwo ma być z natury mętne więc trochę obawiam się czy CC za bardzo mi go nie sklaruje.

Drugie pytanie to jak liczyć czas chmielenia na zimno przy CC (może głupie pytanie ale to moje drugie piwo z chmieleniem na zimno), czy czas w lodówce wlicza się do czasu chmielenia na zimno?

Link to post
Share on other sites

Tak,  bo mętność nie ma pochodzić od drobin chmielu, które wnoszą szorstkość, tylko od różnych substancji z chmielu (o ile dobrze kojarzę głównie polifenoli czy ich kompleksów z białkami), które do piwa się przedostały.

 

Ja bym nie liczył czasu w lodówce jako czasu chmielenia, natomiast nie ma sensu go przedłużać, bo wtedy z chmielu może się wciąż przedostawać "łodygowość".

Link to post
Share on other sites

no właśnie boję się o "trawę" czyli chmielić na zimno przez ~3dni potem do lodówki na CC (kolejne 2-3dni) i będzie OK?

 

 

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

Wszyscy się boją "łodygi" jak diabła, a mieli wy tego diabła w butelkach?

Sugerujesz, że ten problem w praktyce nie występuje, czy co?

 

To jest jedna z najczęstszych wad w mocno chmielonych piwach domowych, na konkursach występuje notorycznie. Inna kwestia, że bierze się częściej raczej ze słabej filtracji drobin chmielu (co jest powiązane właśnie cold crashem, który w tym bardzo pomaga), a nie z przedłużonego czasu chmielenia na zimno. 

Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Oskaliber napisał:

Sugerujesz, że ten problem w praktyce nie występuje, czy co?

 

To jest jedna z najczęstszych wad w mocno chmielonych piwach domowych, na konkursach występuje notorycznie. Inna kwestia, że bierze się częściej raczej ze słabej filtracji drobin chmielu (co jest powiązane właśnie cold crashem, który w tym bardzo pomaga), a nie z przedłużonego czasu chmielenia na zimno. 

 

Jakieś podpowiedzi jak wspomóc filtrację oprócz CC? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Oskaliber napisał:

...bierze się częściej raczej ze słabej filtracji drobin chmielu ... a nie z przedłużonego czasu chmielenia na zimno. 

No i o to właśnie mi chodzi. Wszędzie można przeczytać, że chmielenie dłuższe niż 2-3 wprowadza łodygę. Chmielę czasami tydzień, albo całą fermentację i łodyg nie mam.

Link to post
Share on other sites

Zależy ile dajesz chmielu i jakiego. Ja jakiś czas temu przetrzymałem West Coasta za długo i wyszedł taki smak zielonej kawy w pierwszym łyku. Tragedii nie było, ale jednak lepiej tego uniknąć. 

Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, tmk1 napisał:

 

Jakieś podpowiedzi jak wspomóc filtrację oprócz CC? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Druciak na wąż od strony gdzie ciągniesz piwo i jakiś filtr/pończocha na drugą. Ale cold crash i tak jest moim zdaniem kluczowy.

Link to post
Share on other sites
W dniu 21.04.2021 o 08:01, tmk1 napisał:

 

Jakieś podpowiedzi jak wspomóc filtrację oprócz CC? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

 

Kolego, ja wspomagam się bardzo gęstym sitem winiarskim, bardzo ładnie wybiera wszystkie drobiny chmielu, jednak jest to upierdliwe o tyle, że po pierwsze sitko często się zatyka i trzeba je płukać, a po drugie trzeba je odpowiednio umiejscowić i trzymać tak żeby nie napowietrzyć piwa. Ale generalnie funkcjonuje. Druciak, filtr, czy pończocha może są i dobre, ale też się zatykają i bardzo ciężko jest je wypłukać, z sitkiem jest prościej, obracasz do góry nogami, puszczasz wodę i znowu jest czyste, później do piro na chwilę, żeby zdezynfekować i tak przy warce 25 litrowej ze 3. 4 razy, choć to zależy oczywiście od stopnia zanieczyszczenia drobinami chmielu.

Link to post
Share on other sites

Druciaki i pończochy lepiej używać jednorazowo. Drogie to nie jest a dobrze dopłukać faktycznie ciężko. No ale tak jak mówisz, różne filtry mogą się nadać, wszystko kwestia gęstości oczka.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.