Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

jest to mój pierwszy post na forum.

 

Otóż około tygodnia temu postanowiłem rozpocząć proces butelkowania mojego piwa, gdyż ekstrakt juz nie spadał (spadł z 10 Blg(OG) do około 1 Blg(FG)).

Mam 10 L piwa, więc korzystając z pewnego kalukatora uznałem iż bezpieczna będzie ilość około 60g cukru. (rozpuszczonego w piwie).

 

Jednakże podczas butelkowania wystąpił problem z kapslownicą i musiałem ten proces wstrzymać.

 

Moje pytanie:

Czy w takiej sytuacji powieniem dołożyć curku na refementacje ? 

Wydaje mi się, iż jak zabutelkuję za kilka dni piwo granatów być nie powinno, chociaż obawiam się bardzo niskiego nasycenia piwa CO2.

 

Z góry dziękuję za odpowiedz.

 

edit: najpierw przeniosłem temat do Piaskownicy, potem po zdublowaniu (czy przez autora, czy przez system) musiałem połączyć dwa wątki. Zasada

 

Edited by zasada
komentarz do działań moderatorskich
Link to post
Share on other sites
  • Owndragon21 changed the title to Pytanie odnośnie refermentacji

W ciągu kilku dni surowiec, którym zamierzałeś refermentować zapewne został już w całości przefermentowany (jeśli trzymałeś w tym czasie piwo w temperaturze pracy drożdży). Albo więc zostawisz jak jest (co będzie skutkowało mizernym lub nawet zerowym nagazowaniem) albo dodasz ponownie surowca. Jeśli masz obawy o granaty dodaj go nieco mniej niż pierwotnie.

Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!

 

Wiem, że ekstrakt podczas butelkowania wynosił nieco ponad 1 Blg.

Czy jesli np. po zmierzeniu areometrem , ten ponownie wskaże 1 Blg, to oznacza, iż dodany przeze mnie cukier został przerobiony przez drożdze i prawdopodobnie moge dodac surowiec do refermentacji ponownie tak?

 

Czy po takiej refermentacji w fermentatorze (wiadomo ze nie do konca szczelnym) w piwie będzie uwięziony CO2 i nalezy zastosować mniej surowca?

 

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Link to post
Share on other sites

Po fermentacji zawsze w piwie masz już nieco rozpuszczonego CO2, a jego ilość zależy od temperatury (dlatego uwzględnia się ją w kalkulatorach nagazowania). Natomiast obecny dodatek cukru, o ile przefermentował, nie zmieni specjalnie nagazowania. Pomiar blg powinien być taki sam.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.