Owndragon21 Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 (edited) Witam wszystkich serdecznie, jest to mój pierwszy post na forum. Otóż około tygodnia temu postanowiłem rozpocząć proces butelkowania mojego piwa, gdyż ekstrakt juz nie spadał (spadł z 10 Blg(OG) do około 1 Blg(FG)). Mam 10 L piwa, więc korzystając z pewnego kalukatora uznałem iż bezpieczna będzie ilość około 60g cukru. (rozpuszczonego w piwie). Jednakże podczas butelkowania wystąpił problem z kapslownicą i musiałem ten proces wstrzymać. Moje pytanie: Czy w takiej sytuacji powieniem dołożyć curku na refementacje ? Wydaje mi się, iż jak zabutelkuję za kilka dni piwo granatów być nie powinno, chociaż obawiam się bardzo niskiego nasycenia piwa CO2. Z góry dziękuję za odpowiedz. edit: najpierw przeniosłem temat do Piaskownicy, potem po zdublowaniu (czy przez autora, czy przez system) musiałem połączyć dwa wątki. Zasada Edited April 20, 2021 by zasada komentarz do działań moderatorskich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 W ciągu kilku dni surowiec, którym zamierzałeś refermentować zapewne został już w całości przefermentowany (jeśli trzymałeś w tym czasie piwo w temperaturze pracy drożdży). Albo więc zostawisz jak jest (co będzie skutkowało mizernym lub nawet zerowym nagazowaniem) albo dodasz ponownie surowca. Jeśli masz obawy o granaty dodaj go nieco mniej niż pierwotnie. Owndragon21 and Adamiko 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 Jak dodałes cukier i zostawisz na kilka dni to ruszy znowu fermentacja. Myślę że przed butelkowaniem trzeba będzie zadać znowu cukier Owndragon21 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owndragon21 Posted April 20, 2021 Author Share Posted April 20, 2021 Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Wiem, że ekstrakt podczas butelkowania wynosił nieco ponad 1 Blg. Czy jesli np. po zmierzeniu areometrem , ten ponownie wskaże 1 Blg, to oznacza, iż dodany przeze mnie cukier został przerobiony przez drożdze i prawdopodobnie moge dodac surowiec do refermentacji ponownie tak? Czy po takiej refermentacji w fermentatorze (wiadomo ze nie do konca szczelnym) w piwie będzie uwięziony CO2 i nalezy zastosować mniej surowca? Z góry dziękuję za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 Po fermentacji zawsze w piwie masz już nieco rozpuszczonego CO2, a jego ilość zależy od temperatury (dlatego uwzględnia się ją w kalkulatorach nagazowania). Natomiast obecny dodatek cukru, o ile przefermentował, nie zmieni specjalnie nagazowania. Pomiar blg powinien być taki sam. Owndragon21 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.