Jump to content

Recommended Posts

Hejka :)

 

Planuje zrobić pierwsze powiedzmy "moje IPA" ;) Nic odkrywczego - na 20l piwa 4kg słowu Pale Ale,

trochę wiedeńskiego, trochę pszenicy. Chmielenie na goryczkę popularnym Lubelskim np. albo Zulą.

 

Ale nie w tym rzecz :) Chce piwo zrobić prosto, bez użycia pięciu chmieli etc ;)

 

Kupiłem po 30g chmieli: Citra, Cascade, Amarillo, Wai-iti.

Chcę zrobić cztery warki, różniące się wyłącznie chmielem dodanym na aromat.

Coby się czegoś nauczyć ;)

 

Pytanie: czy te 30g chmielu zastosowane na zimno dadzą wyczuwalny aromat w 20l takiego piwa?

Nie chodzi o MOCNY aromat, ale żeby było coś czuć ;)

Czy wrzucić go na chłodzenie brzeczki przy 80stC i odfiltrować przed fermentacją, czy jednak lepiej

na zimno i zostawić na jakiś tydzień?

 

Chciałbym otrzymać coś w klimacie Kormoran AIPA, Bojan Maorys etc oczywiście nie tak intensywne,

ale "te klimaty"... Czyli słodkawe piwo, złamane wyraźną goryczką, do tego aromaty tropikalne...

 

Z góry dzięki za słowa otuchy ;)

 

Jakub

Link to post
Share on other sites

30g na 20l to wg mnie zdecydowanie za mało na aipę. Coś na pewno będzie czuć, choć jeśli chcesz porównać te chmiele, to celowałbym raczej w okolice 50g na hopstand i 50g na zimno.

Na zimno lepiej chmielić w okolicy 2-3 dni.

Link to post
Share on other sites

Jeśli dokupienie chmileli sprawi Ci kłopot, po burzliwej podziel swoją warkę na 4, pzelej na cichą do małych wiaderek i masz eksperyment z chmielami 4 razy szybciej.

Link to post
Share on other sites

zrób 4x 10l, chmiel na goryczkę taki sam (np Marynka, Iunga), a całe 30gr aromatycznego na cichą (powinno być drogie tyle na whirpool/hopstand, ale w ramach testu wystarczy 30 na zimno)

Będziesz miał pogląd co daje cytrusy, co czerwone owoce, ewentualnie co cebulę :)

Link to post
Share on other sites

Macie rację - podzielę 20l na dwa wiaderka i na zimno dam chmiele do <> 10l.

Będą dwa testy za jednym warzeniem...

 

Ps. Wczoraj otworzyłem testową butelkę Smash Galaxy IPA na jednym chmielu.

Na zimną szło tam chyba 40g Galaxy. Kurcze - jest aromat! Może łba nie urywa,

ale biorąc pod uwagę że to chmiel uniwersalny to z typowo zapachowych powinno

być chyba jeszcze lepiej... Zobaczysię...

 

J.

Link to post
Share on other sites

Nastawiam dzisiaj pierwsze wiadro (20l docelowe):

- 3kg Pale Ale,

- 0.5kg wiedeński,

- 0.25kg dekstrynowy,

- 0.25kg pszenica,

- 0.10kg Carapils.

 

Mam zamiar zatrzeć w 72stC, 90min.

 

Chmielenie 60min po 15g Zula i Lubelski. Celowane IBU 50-60.

 

Drożdże S-04 (gęstwa), fermentacja początkowo <> 15-16stC.

 

Potem podzielę na dwie części i nachmielę na zimno aromatycznymi...

 

Ciekawe jakie będą różnice...

 

J.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ja się nie znam :)

Właśnie skończyłem - wyszło mi 24l / 10blg. Goryczka jest na tym etapie ok. Później pewnie wrażenie goryczy wzrośnie.

 

Ps. Dekstrynowy dałem, bo "Wnosi do piwa przyjemny, słodki aromat słodowy, toffi, skórki chlebowej i ciastek.
Wnosi również wiele dekstryn, które zwiększają pełnię piwa." Podobnie wiedeński.

 

Karmelowy dla koloru i aromatu,

Pszeniczny, żeby podbić pianę i odrobinę zmętnić piwo.

Ta koniec przy filtrowaniu wrzuciłem jeszcze z łyżeczkę palonego jęczmienia dla koloru :)

 

Idę zadać drożdże...

 

J.

Edited by Rolnik Sam w Dolinie
Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, zasada napisał:

A dekstrynowy nie przykrywa chmielu?

Coś mi się obija.

Na pewno kontruje goryczkę. Przy dużym IBU ma sens. Choć aromaty chmielowe mogą nie być wyeksponowane. Taka IPA z 2010 roku. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.