Jump to content

Recommended Posts

Witam,

W piątek (2 dni temu) po raz pierwszy spróbowałem uwarzeniem piwa z ekstraktów słodowych. Zestaw kupiłem na Browamatorze, piwo pszeniczne jasne 12°Blg. Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem. Drożdże (WB-06) przed dodaniem zrehydratyzowałem, a przed ich dodaniem zmierzyłem ekstrakt i zgodnie z opisem produktu wyszło 12°Blg. Po około 2 godzinach fermentacja ruszyła, przez rurkę zaczęło ulatniać się sporo gazu. Dzień później zmierzyłem poziom cukru i okazało się, że spadł on o połowę do 6°Blg, a dzisiaj piwo ma już 4°Blg. Fermentacja zachodzi w około 18.5°C

Stąd moje 2 pytania:

-Czy tak szybki spadek Blg jest naturalny i czy zamortyzuje się on?

-Jeżeli piwo po 48h ma już 4°Blg to czy czekać pełen tydzień przed przelewaniem na cichą?

Jak pisałem na wstępie jest to moja pierwsza próba warzenia domowego, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Z góry dziękuję za pomoc!

Link to post
Share on other sites

W ogóle nie przelewa,j tu nie ma sensu, drożdże w butelce są pożądane. Spadek blg w takiej temp jest ok. Zostaw w spokoju na przynajmniej dwa tygodnie.

 

Edited by smola
Link to post
Share on other sites

Dziękuję za opowiedź,

18,5°C to temperatura otoczenia, a drożdze dodałem w temperaturze 25°C. Cicha fermentacja jest zupełnie zbędna? Przepis którym się kierowałem sugerował 1 tydzień burzliwej i 1 tydzień cichej.

Link to post
Share on other sites

Temperatura za wysoka, następne zadawaj w niższe, najlepiej  2 - 3 stopnie poniżej dolnej granicy, drożdże i tak sobie podniosą. Cicha fermentacja nie oznacza przelewania do nowego fermentora, to okres kiedy drożdże dojadają uboczne produkty fermentacji. Przelewasz gdy chcesz wyklarować piwo lub na dłuższy okres dojrzewania.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.