Jump to content

Rozbudowa browaru domowego


Recommended Posts

Cześć,

jestem na etapie rozbudowy domowego browaru i mam kilka pytań. Posiadam obecnie kadź zacierno-filtracyjno-zacierną, o pojemności 50L. W kadzi znajduje się mieszadło, grzałki oraz fałszywe dno. Do tej pory po zacieraniu filtrowałem brzeczkę go plastikowych wiader, myłem kadź i przelewałem brzeczkę z wiader z powrotem do kadzi i gotowałem. Chce dorobić kadź warzelną, żeby nie przelewać bezsensownie brzeczki. Jakiej pojemności powinna być kadź warzelna? Też 50l czy może 70l? Jakiej grzałki użyć?

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Eselchen napisał:

Z czego wynika, że potrzeba aż 100% większej kadzi warzelnej niż zaciernej?

Nie trzeba. Zależy jakie warki chcesz robić. Ja mam zacierną taką jak Ty plus do gotowania 50l emalia., bo robię warki max 50l, czyli na 2 wiadra po 25l. Przy takiej kadzi zaciernej możesz dokupić kocioł pewnie między 50 a 100l. Co do grzałki to nie wiem, bo jadę na palniku.

Widziałem na allegro garnki 58l i jak będę zmieniał emalię to te 58 byłoby super. Te 8l zapasu na spokojne mieszanie.

Link to post
Share on other sites

Z wybicia i wygody gotowania. Dotychczas zacierałem 11kg słodu w 33l wody i gotowałem 65l brzeczki w garze 70l, co dawało finalnie 56l gotowego piwa o ekstrakcie początkowym 12.4 BLG. Na początku gotowania nie mogłem grzać intensywnie, ponieważ brzeczka szybko by wykipiała, zostawało jakieś 2-3 cm do rantu garnka, w 100l tego problemu nie będzie. Ponadto chcę spróbować zmniejszyć ilość wody do zacierania zyskując na ilości zasypu i zwiększyć go do 15kg, co być może pozwoli mi uwarzyć jednorazowo 76l piwa o powyższym balingu, więc z jednego warzenia będę miał trzy kegi oraz dwie skrzynki. Jeśli to nie wyjdzie to przynajmniej będzie się wygodnie gotowało.

Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, darinho napisał:

Ja mam zacierną taką jak Ty plus do gotowania 50l emalia., bo robię warki max 50l, czyli na 2 wiadra po 25l.

Dolewasz wody po gotowaniu?

Link to post
Share on other sites
Teraz, smola napisał:

Dolewasz wody po gotowaniu?

Tak, wysładzam do pełna. To co odparuje zazwyczaj uzupełniam zmrożoną wodą pod koniec chłodzenia.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.