Jump to content

Komes imperial ipa - receptura?


Recommended Posts

Witam, 

Od razu na wstępie jestem bardzo mocno początkujący więc mam spore braki wiedzy. Chciałem odtworzyć komes imperial ipa. Ma ktoś może jakiś sprawdzony przepis? Niestety nie znam się za bardzo na gatunkach i uwarzyłem imperial IPA z receptury ale nie ma on nic wspólnego z Komes. Bardziej smakuje jak mocna wersja Ataku Chmielu Pinty. 

Podobno komes to bardziej Vermont IPA w smaku i barwie, dlatego byłbym wdzięczny jak komuś udało się uzyskać taki smak. 

 

Składniki na etykiecie Komes:

słód jęczmienny (pilzneński), pszenica, płatki owsiane, cukier, chmiel (Azacca®, Oktawia, Cascade), drożdże (Safale S-33)

 

Link to post
Share on other sites

Ja też mam zamiar za niedługo zrobić coś podobnego do Komesa.

Tylko teraz pytanie do czego chcemy równać? Bo od początku przez długi czas warki Komesa były bardzo równe i piwo było fajnym chmielowym słodziakiem.

Jednak ostatnio kilka razy trafiłem na warkę (warki?) dość oszczędne w słodycz. Wydaje mi się że przyczyn może być kilka np inna charakterystyka chmielu z nowego zbioru, odjęcie w recepturze części chmielu na późne gotowanie, lub też obniżenie temperatury fermentacji.

Jeśli chcesz zrobić coś bardzo podobnego, to przede wszystkim zastosuj te same drożdże i bardzo zblizony zestaw pozostałych surowców, proporcje dobierz na czuja, zatrzyj w 68-69 stopniach i fermentuj w 16-17.

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, łysy ĄĘ napisał:

Ja też mam zamiar za niedługo zrobić coś podobnego do Komesa.

Tylko teraz pytanie do czego chcemy równać? Bo od początku przez długi czas warki Komesa były bardzo równe i piwo było fajnym chmielowym słodziakiem.

Jednak ostatnio kilka razy trafiłem na warkę (warki?) dość oszczędne w słodycz. Wydaje mi się że przyczyn może być kilka np inna charakterystyka chmielu z nowego zbioru, odjęcie w recepturze części chmielu na późne gotowanie, lub też obniżenie temperatury fermentacji.

Jeśli chcesz zrobić coś bardzo podobnego, to przede wszystkim zastosuj te same drożdże i bardzo zblizony zestaw pozostałych surowców, proporcje dobierz na czuja, zatrzyj w 68-69 stopniach i fermentuj w 16-17.

Zgadzam się - bardzo lubię i ostatnio można był trafić na trochę inny poziom słodkości w tym piwku - chętnie sam bym coś podobnego uwarzył.

Edited by PanJaqb
Link to post
Share on other sites

Co do proporcji słodów myślicie, że 4kg pilzneński i 1,5kg pszeniczny będzie ok? Celuje w warkę około 20l. Celuje w około 17-18BLG, pewnie będzie za mało ale ekstraktu słodowego trochę dorzucę. Płatków owsianych tak 0,4kg.

Jeszcze jedno pytanie co do cukru, czy go dodawać i ile. Nie jestem pewien ale chyba jest on dodawany żeby zwiększyć wytrawność? 

Link to post
Share on other sites

Płatków spokojnie możesz drugie tyle dać. Ja bym się z ekstraktem nie babrał jako korektą Blg. Z 6 kg zasypu powinieneś mieć spokojnie 18l brzeczki 18Blg. Jak wyjdzie za mocno, to ewentualnie wodą skorygujesz.

edit. a jak za słabo to dołożysz trochę cukru. o wytrawność się nie bój. s-33 płytko schodzą. słodziak jest pewny.

Edited by łysy ĄĘ
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.