Jump to content

Wrzuciłem za dużo chmielu do gotowania


Recommended Posts

Cześć, przez nie uwagę zamiast wrzucić 20g chmielu wrzuciłem 30g. I teraz pytanie, czy gotować to 30 min aby osiągnąć poziom IBU oczekiwany z 20g czy lepiej gotować tą godzinę i pogodzić się, że piwo będzie bardziej goryczkowe? 

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Fearedse napisał:

Cześć, przez nie uwagę zamiast wrzucić 20g chmielu wrzuciłem 30g. I teraz pytanie, czy gotować to 30 min aby osiągnąć poziom IBU oczekiwany z 20g czy lepiej gotować tą godzinę i pogodzić się, że piwo będzie bardziej goryczkowe? 

Pytanie jakiego chmielu, pytanie na ile czasu, pytanie kiedy, pytanie w jakim piwie.

 

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Fearedse napisał:

Zmniejszyłem czas gotowania o 10 min więc gotowałem 50 min. Chmiel był lubelski do piwa pszenicznego. 

50 czy 60 min przy Lubelskim dużej różnicy w IBU nie robi

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.