Jump to content

Fermentor pod sitko z IKEI?


Recommended Posts

Hej :)

 

Wszyscy pewnie znają nierdzewne sitko-pokrywkę z IKEI które jest idealnym fałszywym dnem.

Niestety do większości fermentorów wchodzi na płytko.

 

Mam jeden fermentor sprzed chyba z 15 lat który ma na dnie średnicę wewn. <> 32.5cm

co sprawia, że wspomniane sitko wchodzi do samego dołu - gdy oprze się o założony

kranik, na przeciwległym końcu dochodzi do dna i na całym obwodzie dokładnie

przylega do ścianek. Doskonale się tym filtruje, o wiele lepiej niż filtratorem...

 

Wic w tym, że teraz fermentory są ciut mniejsze - mają średnicę wg. sprzedawców 31.5-32cm

czyli o 0.5-1cm za mało.

 

Pytanie - może ktoś z Was przypadkiem namierzył sprzedawcę, który miałby fermentory

o średnicy wewnętrznej przy dnia 32.5cm? Kupiłbym ze dwa na zapas :)

 

Jakub

Link to post
Share on other sites

Sprawdzałeś fermentory o poj. 34,5l? Wydaje mi się, że są szersze od standardowych. Postaram się nie zapomnieć i zmierzyć po powrocie do domu.

Link to post
Share on other sites

Update. Niestety te co znalazłem na allegro są za małe. Ale za to wiem co to za wiadro które pasuje -

jest to wiadro 33l firmy SUPERFOS, numer produktu 1790. Gdyby komuś udało się takowe znaleźć

to chętnie kupię na zapas... Nagrałem o co biega:

 

 

 

Jakub

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Dzisiaj postanowiłem sprawdzić samą ideę - i teraz mam pewne wątpliwości.

 

Robiłem klasyczny Hefeweizen (2,5 kg słodu pszenicznego, 1,7 kg pilneńskiego i 0,25 kg Carapils), zacieranie klasyczne (45 st - 15 minut, 55 st - 15 minut, 62 st - 40 minut, 72 st - 40 minut, wygrzew). Wziąłem zwykły fermentor i wcisnąłem weń rzeczone sitko z Ikei w taki sposób, że dotykało dna w punkcie przeciwległym do kranika. Wtedy krawędzie sitka dotykały ścianek fermentora, trochę to było wygięte, ale dało się. Przełożyłem zawartość kociołka zaciernego, na wierzch położyłem jak zwykle durszlak (aby lać na niego wodę do wysładzania). Jak każą piwni wikipedyści, 5 razy po litrze zawróciłem. Ogólnie, filtracja była całkiem spoko - nawet dostałem na koniec założone 12.6 brix, 20.5 litra brzeczki (czyli chyba nieźle). Mam jednak wrażenie, że całkiem sporo białek mi przeszło przez to sitko - możecie to zobaczyć na zdjęciach. Kiedy filtrowałem przez sraczrurkę, nie miałem szansy tego zobaczyć, więc w sumie nie wiem, czy to lepsze czy gorsze rozwiązanie. Ale na pewno dość proste.

20210507_122053[1].jpg

20210507_130431[1].jpg

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.