Jump to content
Sign in to follow this  
hal

Zakup słodów na 3 warki

Recommended Posts

Jak w temacie. Zastanawiam się nad zakupem słodów z dowolnego w miarę taniego źródła. Chodzi o takie dobranie składników aby złożyło się to w sensowne zamówienie w "hurtowych" ilościach (10, 5, 1 kg) dostępnych w sklepach. Idealne rozwiązanie - w miarę różnorodnie i na tych samych drożdżach płynnych. Myślę, że nie jeden z Was z większym ode mnie doświadczeniem robił już zakupy myśląc o kolejnych np 3 warkach i chciał tak jak ja zużyć całe zamówienie. Z góry dziękuję za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi sie, ze nie powinienes liczyc na innych. Kazdy ma swoj gust. Jeden lubi Lagery, drugi Ale, a trzeci belgijskie przysmaki. Zastanow sie czego chcesz sie napis, poszukaj przepisow i policz sobie samodzielnie ile czego potrzebujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dobra odpowiedź.

Rozpisz to do swoich warunków fermentacji, górna - dolna. No i jak Ci zostanie coś na zapas to nie przesadzaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo dobra odpowiedź.

Rozpisz to do swoich warunków fermentacji, górna - dolna. No i jak Ci zostanie coś na zapas to nie przesadzaj.

Tak, każdy zapas nawet duuuży zawsze się kończy. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eh ja tu się wpisuję do działu "Poznajmy się" aby nie być za chwilę "wyprostowanym" a tu już 3 odpowiedzi. Dziękuję.

OK może dziwnie myślę, może nie jestem jeszcze tak wciągnięty w temat by magazynować. Najkrócej - policzyłem, że zestawy z BA i CP są nieco droższe, co zrozumiałe, od surowców. Jeśli nikt nie planował podobnych do moich zakupów to OK jakoś to policzę.

Co do gatunku piwa - w paczce z BA mam jeszcze IPA ale ja lubię wszelkie piwa, jasne, ciemne, pszeniczne. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eh ja tu się wpisuję do działu "Poznajmy się" aby nie być za chwilę "wyprostowanym" a tu już 3 odpowiedzi. Dziękuję.

OK może dziwnie myślę, może nie jestem jeszcze tak wciągnięty w temat by magazynować. Najkrócej - policzyłem, że zestawy z BA i CP są nieco droższe, co zrozumiałe, od surowców. Jeśli nikt nie planował podobnych do moich zakupów to OK jakoś to policzę.

Co do gatunku piwa - w paczce z BA mam jeszcze IPA ale ja lubię wszelkie piwa, jasne, ciemne, pszeniczne. Pozdrawiam

Skoro lubisz wszelkie piwa to po co się pytasz. Kupuj co chcesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK

Ale nie wierzę, że mając na uwadze koszty przesyłek nie kalkulujecie.

Brałem powiedzmy 3 receptury i zwykle było tam tyle dodatków w zbożu po 100 czy nawet 50 gram , że nie składało to się w zamówienie 1,5,10 kg. Zostaje dużo w magazynie a ja póki co muszę brać śrutowane więc pewnie krócej mi zachowają świeżość. Nie mam doświadczenia we własnym komponowaniu zasypu. Może można coś pominąć, zastąpić.

OK raz jeszcze , już nie marudzę - no może trochę na pustynię w zaopatrzeniu nad morzem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja powiedz to mojej żonie. Na pewno się ucieszy :) No ale może małymi kroczkami do tych 25kg dojdziemy. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak w temacie. Zastanawiam się nad zakupem słodów z dowolnego w miarę taniego źródła. Chodzi o takie dobranie składników aby złożyło się to w sensowne zamówienie w "hurtowych" ilościach (10, 5, 1 kg) dostępnych w sklepach. Idealne rozwiązanie - w miarę różnorodnie i na tych samych drożdżach płynnych. Myślę, że nie jeden z Was z większym ode mnie doświadczeniem robił już zakupy myśląc o kolejnych np 3 warkach i chciał tak jak ja zużyć całe zamówienie. Z góry dziękuję za pomoc.

Jak kupisz drożdże płynne to wiedz że użyjesz je kilka razy, więc jak zdecydujesz się na płynne do ALE nie zrobisz już pszeniczniaka ani lagera.

Kup sobie 15kg pilznera bo to podstawa większości piw, 7 kilo monacha, 1 kilogram jakiegoś karmelowego i ewentualnie jakieś małe ilości palonego. Jak sie nastawiasz na pszenicę to weź z 5 kilo. "Omieciesz" tym jakieś 3-5 warek i pokombinujesz ze smakami. Chociaż ja bym zaczynał od drożdzy suchych i kupił saszetkę ALE, WB-06 i jakiegoś lagerka, wtedy będziesz miał mały przekrój smaków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię to tak, że planuję zamówienie np. na 6 warek (co chcę uwarzyć+ilość litrów) w Exelu. Kolumna - rodzaj piwa, wiersz co potrzebne, potem widzę co mi zostanie i z tego składam kolejną warkę ( można trochę zagiąć o parę gram,domówić extra coś do tej warki, lub zrobić bezstylowca) Ale wizualnie fajnie widać co będzie potrzebne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko tak można planować jak sie warzy. Dla nowicjusza jest inaczej. Nie bronię teraz kolegi hal.

Ale zawsze czegoś zabraknie, albo jest za dużo. Takie jest życie piwoawara.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kup sobie 15kg pilznera bo to podstawa większości piw, 7 kilo monacha, 1 kilogram jakiegoś karmelowego i ewentualnie jakieś małe ilości palonego. Jak sie nastawiasz na pszenicę to weź z 5 kilo. "Omieciesz" tym jakieś 3-5 warek i pokombinujesz ze smakami. Chociaż ja bym zaczynał od drożdzy suchych i kupił saszetkę ALE, WB-06 i jakiegoś lagerka, wtedy będziesz miał mały przekrój smaków.

OK zacznę planować z excelem, może rzeczywiście lepiej suche - zawsze to 3 różne style w cenie 1 płynnego.

Dziękuję za porady. Mam jeszcze chwilę zanim skończy się fermentacja 1 i warzenie 2 warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oszczędności zaczynają się przy planowaniu 10 lub więcej warek, przy 3 warkach ilość surowców jest zbyt mała by liczyć na tanie zakupy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem ostatnio podobne zamówienie tyle że na 5 warek do przodu i tak jak pisał Vettis Excel i sumujesz sobie co potrzeba i spokojnie wychodzi. 15min roboty i masz to zrobione pod siebie. Ale np u mnie średnio to wypaliło bo surowce mam a od miesiąca nawet jednej warki uwarzyć nie miałem czasu i nie zapowiada się żeby przez najbliższy miesiąc czas się znalazł i pewnie znowu coś uwarzę po teoretycznej dacie ważności. Najlepiej jak masz własny śrutownik zamawiasz hurtowe ilości (25-30kg) słodów podstawowych i spokojnie w ciągu roku (jak nie znacznie wcześniej) je zużyjesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie jaka jest różniac cenowa taniej kupować poszczegulne komponenty pod każdy rodzaj ważonego piwa lub gotowy zestawu na 20L.

Do ważenia potrzebujesz tylko wagę i obiekt ważony. :)

 

Zobacz w sklepach co ile kosztuje (Browamator, Homebrewing, Centrum piwowarstwa, Twój browar itp. - kolejność przypadkowa). Ja doszedłem do tego, aby kupić pilzneński hurtowo (worek 30-50kg), a resztę słodów dokupować w zależności od zapotrzebowania (też robię tabelkę w excelu). Pilzneński najtaniej kupisz w różnego rodzaju słodowniach, młynach itp. - pytaj doświadczonych piwowarów gdzie się zaopatrują (ja tak zrobiłem :D) i na pewno dostaniesz informacje, słód do wypróbowania a może nawet jakieś gratisy -> dzięki josefik :).

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie jaka jest różniac cenowa taniej kupować poszczegulne komponenty pod każdy rodzaj ważonego piwa lub gotowy zestawu na 20L.

czy to kolejna prowokacja, czy ty już tak masz? :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie jaka jest różniac cenowa taniej kupować poszczegulne komponenty pod każdy rodzaj ważonego piwa lub gotowy zestawu na 20L.

czy to kolejna prowokacja' date=' czy ty już tak masz? :rolleyes:[/quote']

Nie wiem josefik postaw diagnoze i wypisz recepte + L4. :D

Edited by misiu36100

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie jaka jest różniac cenowa taniej kupować poszczegulne komponenty pod każdy rodzaj ważonego piwa lub gotowy zestawu na 20L.

hmmm jeszcze do niedawna dzieci umiały kalkulator obsługiwać, Średnio rozgarnięty adept liceum myślę, że odpowie sobie na to pytanie w 10 minut.

 

Jeśli chodzi o aspekt finansowy to każdy ci powie, że kupowanie składników osobno i komponowaniu ich samemu wychodzi o wiele taniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym o wiele taniej to bym nie przesadzał. Jeżeli biorę np zestaw surowców ze sklepu w którym zestawy są po tej samej cenie a zestaw zawiera większą ilość słodów np IPA to interesu nie zrobisz.

Po kilkunastu zestawach i wyczuciu jakie piwka mi smakują postanowiłem kupić po raz pierwszy słody w worku. Padło na 25kg Pale Ale i dodatkowe tak by robić Pale Ale, IRA i IPA, śmiem twierdzić ze jakbym kupił same zestawy IPA i pokombinował z dodatkami to byłaby ta sama kasa ( słody srutowane, drożdże suche).

W tym wypadku zdecydowałem się jednak na zakup składników osobno dlatego by nie być skazany na te same chmiele. Zresztą kombinuj sam to tez jest zabawa. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeszcze zwrócę uwagę na jeden aspekt ekonomicznego komponowania zamówienia- trzeba się dowiedzieć ile wynosi limit wagowy, tak aby wypełnić paczkę "po bandzie" jeśli wynosi on 30kg to nie ma co zamawiać 20kg (i tak płacisz za 30kg) ani co gorsza 31kg (bo płacisz za kolejne 30kg) - bo koszt wysyłki to ładnych parę kilo słodu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ostatnio jak zamawiałem w piwodzieju, musiałem się osobiście wybrać, bo nie obsługują zamówień na palety ;) za przesyłkę 130 kg to bym zapłacił ładnych parę złotych a mam ten komfort że mogę sobie te 25 km przejechać po odbiór...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.