Skocz do zawartości

Piwo żytnie konsystencji syropu


Esent

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Zrobiłem piwko żytnie z tego przepisu https://brewness.com/pl/recipe/zytnie-14/view. Początkowe blg wyszło mi na poziomie 14 stopni, natomiast pomiar po fermentacji pokazał wartość 3. Sprawdziłem to również na refraktometrze i wskazywał po przeliczeniu taką samą wartość przefermentowania warki. Wyskalowałem obydwa urządzenia na wodzie i wskazywały dobre wartości. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego piwo ma konsystencję syropu ? Czy może to być w jakimś sensie cecha tego stylu czy po prostu ja coś mogłem spierdzielić ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Esent napisał:

Witam serdecznie!

Zrobiłem piwko żytnie z tego przepisu https://brewness.com/pl/recipe/zytnie-14/view. Początkowe blg wyszło mi na poziomie 14 stopni, natomiast pomiar po fermentacji pokazał wartość 3. Sprawdziłem to również na refraktometrze i wskazywał po przeliczeniu taką samą wartość przefermentowania warki. Wyskalowałem obydwa urządzenia na wodzie i wskazywały dobre wartości. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego piwo ma konsystencję syropu ? Czy może to być w jakimś sensie cecha tego stylu czy po prostu ja coś mogłem spierdzielić ? 

Może za dużo słodu żytniego, w internecie znalazłem że może stanowić do 50% zasypu, bo "W istotny sposób wpływa na gęstość piwa - zawiera betaglukany, które zwiększają lepkość cieczy"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem w trakcie ...
https://wiki.piwo.org/Roggenbier_(Pierwsze_żytnie),_Andrzej_Grzeliński_(admiro)
Rzeczywiście piwo wydaje mi się nie w konsystencji syropu, lecz krochmalu. Dziwna i wręcz zadziwiająca kwestia. Obecnie nie oceniam i nic nie mówię.... Zobaczę w efekcie końcowym i się wtedy wypowiem.
Poprawka, źle podałem link
https://wiki.piwo.org/Roggenbier,_Krzysztof_Kula_(kuli)

Edytowane przez grzesiuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie za odpowiedź :) uspokoiliście mnie, już myślałem że coś zwaliłem na etapie tworzenia.

@ChmielowyAli ogólnie filtracja to była tragedia, myślałem że łuska ryżowa coś pomoże, ale na niewiele się zdała. Trwało to ponad 12 godzin z kombinowaniem na różne sposoby żeby przyśpieszyć. Chciałem już zostawić na całą noc ale udało się w jednym dniu wyrobić. Udział procentowy żyta był taki duży ponieważ dostałem w prezencie całe 5 kg i chciałem je zużyć w całości. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się takiej mordęgi z filtracją. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.