Jump to content

Piwo żytnie konsystencji syropu


Recommended Posts

Witam serdecznie!

Zrobiłem piwko żytnie z tego przepisu https://brewness.com/pl/recipe/zytnie-14/view. Początkowe blg wyszło mi na poziomie 14 stopni, natomiast pomiar po fermentacji pokazał wartość 3. Sprawdziłem to również na refraktometrze i wskazywał po przeliczeniu taką samą wartość przefermentowania warki. Wyskalowałem obydwa urządzenia na wodzie i wskazywały dobre wartości. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego piwo ma konsystencję syropu ? Czy może to być w jakimś sensie cecha tego stylu czy po prostu ja coś mogłem spierdzielić ? 

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Esent napisał:

Witam serdecznie!

Zrobiłem piwko żytnie z tego przepisu https://brewness.com/pl/recipe/zytnie-14/view. Początkowe blg wyszło mi na poziomie 14 stopni, natomiast pomiar po fermentacji pokazał wartość 3. Sprawdziłem to również na refraktometrze i wskazywał po przeliczeniu taką samą wartość przefermentowania warki. Wyskalowałem obydwa urządzenia na wodzie i wskazywały dobre wartości. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego piwo ma konsystencję syropu ? Czy może to być w jakimś sensie cecha tego stylu czy po prostu ja coś mogłem spierdzielić ? 

Może za dużo słodu żytniego, w internecie znalazłem że może stanowić do 50% zasypu, bo "W istotny sposób wpływa na gęstość piwa - zawiera betaglukany, które zwiększają lepkość cieczy"

Link to post
Share on other sites

Wszystko dobrze :)

Jeśli wstukasz w google "roggenbier olej silnikowy" to zobaczysz że to naturalna cecha tego stylu. :)

Zwłaszcza że dałeś tu żytniego bardzo uczciwie, nie zwykłe 50 procent. :)

Nie miałeś problemów z filtracją?

Link to post
Share on other sites

Jestem w trakcie ...
https://wiki.piwo.org/Roggenbier_(Pierwsze_żytnie),_Andrzej_Grzeliński_(admiro)
Rzeczywiście piwo wydaje mi się nie w konsystencji syropu, lecz krochmalu. Dziwna i wręcz zadziwiająca kwestia. Obecnie nie oceniam i nic nie mówię.... Zobaczę w efekcie końcowym i się wtedy wypowiem.
Poprawka, źle podałem link
https://wiki.piwo.org/Roggenbier,_Krzysztof_Kula_(kuli)

Edited by grzesiuu
Link to post
Share on other sites

Dzięki Panowie za odpowiedź :) uspokoiliście mnie, już myślałem że coś zwaliłem na etapie tworzenia.

@ChmielowyAli ogólnie filtracja to była tragedia, myślałem że łuska ryżowa coś pomoże, ale na niewiele się zdała. Trwało to ponad 12 godzin z kombinowaniem na różne sposoby żeby przyśpieszyć. Chciałem już zostawić na całą noc ale udało się w jednym dniu wyrobić. Udział procentowy żyta był taki duży ponieważ dostałem w prezencie całe 5 kg i chciałem je zużyć w całości. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się takiej mordęgi z filtracją. 

Link to post
Share on other sites

To teraz będziesz jeszcze miał jedną mordęgę - wypić to piwo mój Roggen leżakuje już dwa miesiące w butelkach i nadal mam problem wypić cała butelkę. Jakbym pił olej.

Link to post
Share on other sites

To już kwestia gustu, zawsze można znaleźć odpowiednich znajomych :D

Piwo z dużym udziałem żyta zawsze będzie miało gęstą konsystencję.

Edited by punix
Link to post
Share on other sites

Ja do 30% zasypu nie miałem znaczących problemów, pod dwoma warunkami: przerwa betaglukanowa i pilnowanie temperatury wysładzania.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.