Jump to content

Recommended Posts

Witam. W jaki sposób robicie piwo świerkowe? Darek Dudak wrzuca pędy świerku prosto do gotującej się brzeczki, natomiast Jan Pasiński (Piwna Kompania) robi wywar z pędów i dodaje podczas gotowania. Robiliście którymś z tych sposobów, jakie wrażenia? Może ktoś ma inne metody? 

 

Linki:

Darek Dudak: https://www.youtube.com/watch?v=fy4H7EiC1MQ&t=438s&ab_channel=BrowarKopyra

Piwna Kompania: https://www.youtube.com/watch?v=7-SHqfUCbmg&t=726s&ab_channel=PiwnaKompania

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pędy najlepiej zrywać na przełomie kwietnia i maja, ale w różnych rejonach ten okres może się trochę przesunąć. Pamiętaj by zrywać jasnozielone przyrosty z taką brązową, lepką łupinką.

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie, na filmie wszystko jest dobrze wyjaśnione. Ja robiłem tylko raz, wrzucam link do zapisków. Tak jak napisałem w zapiskach popełniłem błąd przy warzeniu pędów i dodałem ich za dużo po czym po chwili większość wyłowiłem z kotła, więc ciężko ustalić czasy gotowania i ilości. Wyszło niepowtarzalnie :-) . Piwo na początku intensywne, aż takie sztuczne jakby. Zyskiwało z czasem. Także jak na początku jest bardzo intensywne to dać mu czas. Zresztą o tym też mówi autor filmu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.