Jump to content

Recommended Posts

Witam. W jaki sposób robicie piwo świerkowe? Darek Dudak wrzuca pędy świerku prosto do gotującej się brzeczki, natomiast Jan Pasiński (Piwna Kompania) robi wywar z pędów i dodaje podczas gotowania. Robiliście którymś z tych sposobów, jakie wrażenia? Może ktoś ma inne metody? 

 

Linki:

Darek Dudak: https://www.youtube.com/watch?v=fy4H7EiC1MQ&t=438s&ab_channel=BrowarKopyra

Piwna Kompania: https://www.youtube.com/watch?v=7-SHqfUCbmg&t=726s&ab_channel=PiwnaKompania

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Pędy najlepiej zrywać na przełomie kwietnia i maja, ale w różnych rejonach ten okres może się trochę przesunąć. Pamiętaj by zrywać jasnozielone przyrosty z taką brązową, lepką łupinką.

Link to post
Share on other sites

Czytałem temat na fb na grupie hombrewing, tam zalecali dawać gałęzie świerk do zacierania z tego co pamiętam.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Dokładnie, na filmie wszystko jest dobrze wyjaśnione. Ja robiłem tylko raz, wrzucam link do zapisków. Tak jak napisałem w zapiskach popełniłem błąd przy warzeniu pędów i dodałem ich za dużo po czym po chwili większość wyłowiłem z kotła, więc ciężko ustalić czasy gotowania i ilości. Wyszło niepowtarzalnie :-) . Piwo na początku intensywne, aż takie sztuczne jakby. Zyskiwało z czasem. Także jak na początku jest bardzo intensywne to dać mu czas. Zresztą o tym też mówi autor filmu.

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.