Jump to content

Weizen na słodzie orkiszowym?


Recommended Posts

Cześć!
Chciałem zapytać, czy to jest możliwe? Tzn. spodziewam się, że dałoby się too zrobić.
Natchnęło mnie przy czytaniu o historii polskiego piwa. Czy może ktoś próbował uwarzyć piwo ze słodem orkiszowym? Czy dało to inne efekty niż pszenica?

Serdecznie dzięki za każdą pomoc!

Edited by Bartol
Link to post
Share on other sites

Kiedyś warzyłem takie piwo 50% słodu pilzneńskiego i 50% słodu orkiszowego.  Gdzieś znalazłem że takie piwo Dinkel się nazywa. Gdyby ktoś przede mną postawił weizena 50% pilznenskiego i 50% pszenicy i drugiego 50% pilzneńskiego i 50% orkiszu to różnicy bym nie potrafił wyczuć 😁.

Tutaj masz link do tego piwa.

Edited by rkkr
Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, zasada napisał:

A nie było przypadkiem takiego historycznego podstylu?

Tego nie wiem, ale  warzyli z orkiszu już w Sumerze, więc na pewno jest historycznym składnikiem :)

 

Link to post
Share on other sites
12 minut temu, kiwitom napisał:

Tak jak piszą koledzy, orkisz to pszenica, więc spokojnie jest to zamienialne. Nie spotkałem się ze słodem orkiszowym, ale płatki zamiennie używałem i różnicy nie było żadnej. Eksperymentuj, to robi frajdę 🙂

 Słód orkiszowy można bez problemu kupić, choć o ile dobrze pamiętam, do najtańszych nie należy.

Link to post
Share on other sites
26 minut temu, anteks napisał:

orkisz to pszenica

A dokładnie rodzaj pszenicy, którego główną różnicą z pszenicami powszechnie uprawianymi jest brak (mniejsze) modyfikacji genetycznych - był zapomniany od średniowiecza. Trudniejszy w uprawie (budowa kłosa) choć odporniejszy (nie wymaga nawozów sztucznych i środków ochrony) stąd popularny w uprawach ekologicznych.

Także różnica pewnie bardziej mentalna niż rzeczywista.

14 minut temu, kiwitom napisał:

Nie spotkałem się ze słodem orkiszowym

W ofercie na pewno Weyermanna i Bestmaltz.

Jako niesłodowany stosowałem płatki głównie ze względu na większą dostępność w sklepie spożywczym.

Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Bartol napisał:

Czy dało to inne efekty niż pszenica?

Orkisz to starodawna pszenica. Ma w sobie wiecej białek co powinno przekadac sie na wielkość piany . W efektach smakowych róznic nie zauważyłem . Jest droższy od słodu pszenicznego ( z przywiązania zawsze dodaje go do grodzisza :) ) 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.