Szagi Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 Hej, Czy gęstwa po American Wheat 12 BLG będzie OK dla takiej IPY 15/16 BLG? Czy jeżeli to ogarnę dobrze to mogę zostawić te gęstwę we wiadrze i po prostu od razu zalać nową brzeczką, czy lepiej ją zebrać i potem zadać do czystego wiadra z nową brzeczką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 Ale rozumiem, że tego samego dnia, w przeciągu kilku godzin maks? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted April 12, 2021 Author Share Posted April 12, 2021 Tak, zakładam te opcje jedynie jeżeli uwarzę np do południa, będzie się chłodziło a w tzw międzyczasie zabutelkuje to co obecnie jest we wiadrze. Zostanie na dnie sama gęstwa i ją zaleję napowietrzoną ochłodzoną nową brzeczką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 Ja tak robiłem ale przy większych różnicach BLG. Jak masz szansę bezpiecznie pobrać gęstwę i zadać odliczoną ilość to pewnie lepiej jednak pobrać. Ale jak nalejesz na cały yeast cake to też nic specjalnie złego piwu się nie stanie - pamiętaj tylko za dużo drożdży = bardziej burzliwa fermentacja, wyżej podniesiona temperatura i inne skutki overpitchingu. Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 Gęstwa jak najbardziej będzie ok. Przytoczony sposób jest spoko jeśli robisz piwa bardzo ekstraktywne, zwłaszcza mocne lagery, w których naprawdę ciężko zadać zbyt dużo drożdży. W Twoim przypadku bym jednak zadał odpowiednią ilość do nowego fermentowa, bo overpitching będzie znaczny. Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 14, 2021 Share Posted April 14, 2021 Overpitching to jedno, a drugie to, że nie zlejesz tak dokładnie pierwszego piwa, żeby została Ci sama gęstwa, zawsze sporo tam zostanie co może skutkować delikatną zmianą smaku nowego piwa. Ja nawet jak robię tego samego dnia, to gęstwę daję do słoika i w trakcie jak robię nowe piwo, leży ona sobie w lodówce. Przez te kilka godzin ładnie osiądzie na dnie słoika i spokojnie resztki piwa mogę zlać z góry przy zadawaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 14, 2021 Share Posted April 14, 2021 Możesz też zlać część gęstwy i zostawić +- odpowiednią ilość. Mi w takim sposobie zazwyczaj przeszkadzają osady na wiadrze, zwłaszcza jeśli zostaną ponad brzeczką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted April 15, 2021 Author Share Posted April 15, 2021 Zebrałem gęstwę wczoraj wieczorem, surowce na drugą Warkę mam nadzieje dojadą jutro. Gęstwa w lodówce. Ale zastanawiam się czy dobrze zrobiłem bo: - zebrałem do małego słoika 400ml praktycznie pod zakrętkę - zebrałem głównie gęsty krem - brak tam piwa na powierzchni, - nie zwracałem uwagi czy zbieram krem z wierzchu tylko zbierałem jak leci Będzie coś z tego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Będzie ok. Lepiej trochę miejsca zostawiać, bo lubią trochę co2 wypuścić nawet w lodówce. Najważniejsza tu jest czystość. Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Godzinę temu, Szagi napisał: Będzie coś z tego? Bardzo dobrze zrobiłeś, zawsze po jakimś czasie troszeczkę piwa się pojawia na wierzchu. Przed dodaniem gęstwy zlej tą resztkę i spróbuj, powinno mieć smak świeżego piwa, jak nie poczujesz w smaku i w zapachu niczego niepokojącego, to znaczy że można gęstwę dodawać i nie jest ona zakażona. Ja tak robię i to się sprawdza. Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 W dniu 14.04.2021 o 11:35, kiwitom napisał: Overpitching to jedno, a drugie to, że nie zlejesz tak dokładnie pierwszego piwa, żeby została Ci sama gęstwa, zawsze sporo tam zostanie co może skutkować delikatną zmianą smaku nowego piwa. Bez przesady. Ile tego piwa tam zostaje. W porywach 100ml? Ja przelewam na całą gęstwę po poprzednim piwie do tego samego wiadra jak robię mocne lagery 20+blg, nie wpływa to w żadnym wypadku na smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejJanusz Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 To ja się podłączę pod temat. Jak już zlewacie brzeczkę bezpośrednio na gęstwę po przefermentowanym piwie to ile razy można bezpiecznie taki zabieg powtórzyć? Mam aktualnie 3 piwo na tej samej gęstwie już 3 tygodnie. Poprzednie dwa piwa też stały na niej po 3 tygodnie i zastanawiam się, czy nie proszę się w ten sposób o autolizę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.