Skocz do zawartości

Piwo kokosowe


zoltek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące dodania do piwa wiórków kokosowych . Znalazłem na necie takie piwo http://www.tommyknocker.com/ourBeer.html#CPWW ( 3 od góry) niekoniecznie to musi być porter, ale czy jest

jakaś możliwość nadanie piwu kokosowego smaku lub aromatu . Myślałem o uprażeniu wiórków albo ich wygotowaniu wlewając tylko napar do cichej.

 

Żółtek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

robiłem kiedyś likier kokosowy i zawartość tłuszczu w kokosie jest taka, że po dodaniu wiórków do piwa, straci ono zupełnie pianę. Trzeba by użyć przerobionych wiórek, np destylatu z parą wodną/alkoholem albo aromatu, bo dodanie wiórek spowoduje że bo brzeczce będą pływać oka tłuszczu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie dotyczące dodania do piwa wiórków kokosowych . Znalazłem na necie takie piwo http://www.tommyknocker.com/ourBeer.html#CPWW ( 3 od góry) niekoniecznie to musi być porter, ale czy jest

jakaś możliwość nadanie piwu kokosowego smaku lub aromatu . Myślałem o uprażeniu wiórków albo ich wygotowaniu wlewając tylko napar do cichej.

 

Żółtek

To chyba jest piwo z dodatkiem kakao i miodu.

Wsaczuk słusznie zauważył, że kokos zawiera dość sporo tłuszczu, więc o pianie możesz na wstępie zapomnieć i piwo będzie wyglądało jak rosół :(

 

Może lepiej dodać przy rozlewie, do każdej butelki likieru kokosowego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To chyba jest piwo z dodatkiem kakao i miodu.

mój błąd nie przeczytałem dokładnie http://http://www.wywar.pl/product-pol-4297-Ko ? ywczy.html ten aromat mógłby być? 50 ml

Na pewno ten aromat dodawać na cichej albo podczas rozlewu. Pytanie jak długo będzie się taki aromat utrzymywał i ile go dać w przeliczeniu na litr piwa.

 

Ja bym zrobił tak.

Kupiłbym kilka takich samych piw - butelkowanych. Otworzył dał do każdej odpowiednią ilość aromatu np. 1 piwo 2 krople, 2 piwo 4 krople, 3 piwo 6 kropli. Zakapslował, wymieszał i odstawił na tydzień. Po tygodniu otworzyć i zobaczyć jaki jest aromat, czy się utrzymał, czy piwo smakuje. Oczywiście w warunkach "sterylnych" - blat przetrzyj spirytem, potem kapsle i szyjki też.

 

 

ten likier to dawać zamiast glukozy ?

Jeżeli likier byłby dosyć słodki to bym już glukozy nie dodawał. Malibu chyba kokosowe :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale ile tego dać? bo chyba nie całą butelkę?

Najpierw odlewasz sobie jeden kieliszek i próbujesz czy likier jest dobry. Potem wlewasz z pół kieliszka do butelki. Potem odlewasz sobie jeszcze jeden kieliszek i się upewniasz, że likier jest dobry. Następnie wlewasz pół kieliszka do butelki. I tak aż rozlejesz całe 20 litrów piwa :(.

 

 

A tak na serio to tak z ok 1-1,5 (albo nawet mniej) łyżeczki powinno wystarczyć na 1 butelkę. Najlepiej do tego dojdziesz metodą prób i błędów.

Edytowane przez Franekkkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.