Jump to content
Sign in to follow this  
zoltek

Piwo kokosowe

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące dodania do piwa wiórków kokosowych . Znalazłem na necie takie piwo http://www.tommyknocker.com/ourBeer.html#CPWW ( 3 od góry) niekoniecznie to musi być porter, ale czy jest

jakaś możliwość nadanie piwu kokosowego smaku lub aromatu . Myślałem o uprażeniu wiórków albo ich wygotowaniu wlewając tylko napar do cichej.

 

Żółtek

Share this post


Link to post
Share on other sites

robiłem kiedyś likier kokosowy i zawartość tłuszczu w kokosie jest taka, że po dodaniu wiórków do piwa, straci ono zupełnie pianę. Trzeba by użyć przerobionych wiórek, np destylatu z parą wodną/alkoholem albo aromatu, bo dodanie wiórek spowoduje że bo brzeczce będą pływać oka tłuszczu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam pytanie dotyczące dodania do piwa wiórków kokosowych . Znalazłem na necie takie piwo http://www.tommyknocker.com/ourBeer.html#CPWW ( 3 od góry) niekoniecznie to musi być porter, ale czy jest

jakaś możliwość nadanie piwu kokosowego smaku lub aromatu . Myślałem o uprażeniu wiórków albo ich wygotowaniu wlewając tylko napar do cichej.

 

Żółtek

To chyba jest piwo z dodatkiem kakao i miodu.

Wsaczuk słusznie zauważył, że kokos zawiera dość sporo tłuszczu, więc o pianie możesz na wstępie zapomnieć i piwo będzie wyglądało jak rosół :(

 

Może lepiej dodać przy rozlewie, do każdej butelki likieru kokosowego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
To chyba jest piwo z dodatkiem kakao i miodu.

mój błąd nie przeczytałem dokładnie http://http://www.wywar.pl/product-pol-4297-Ko ? ywczy.html ten aromat mógłby być? 50 ml

Na pewno ten aromat dodawać na cichej albo podczas rozlewu. Pytanie jak długo będzie się taki aromat utrzymywał i ile go dać w przeliczeniu na litr piwa.

 

Ja bym zrobił tak.

Kupiłbym kilka takich samych piw - butelkowanych. Otworzył dał do każdej odpowiednią ilość aromatu np. 1 piwo 2 krople, 2 piwo 4 krople, 3 piwo 6 kropli. Zakapslował, wymieszał i odstawił na tydzień. Po tygodniu otworzyć i zobaczyć jaki jest aromat, czy się utrzymał, czy piwo smakuje. Oczywiście w warunkach "sterylnych" - blat przetrzyj spirytem, potem kapsle i szyjki też.

 

 

ten likier to dawać zamiast glukozy ?

Jeżeli likier byłby dosyć słodki to bym już glukozy nie dodawał. Malibu chyba kokosowe :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale ile tego dać? bo chyba nie całą butelkę?

Najpierw odlewasz sobie jeden kieliszek i próbujesz czy likier jest dobry. Potem wlewasz z pół kieliszka do butelki. Potem odlewasz sobie jeszcze jeden kieliszek i się upewniasz, że likier jest dobry. Następnie wlewasz pół kieliszka do butelki. I tak aż rozlejesz całe 20 litrów piwa :(.

 

 

A tak na serio to tak z ok 1-1,5 (albo nawet mniej) łyżeczki powinno wystarczyć na 1 butelkę. Najlepiej do tego dojdziesz metodą prób i błędów.

Edited by Franekkkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...