zoltek 1 Posted August 31, 2010 Mam pytanie dotyczące dodania do piwa wiórków kokosowych . Znalazłem na necie takie piwo http://www.tommyknocker.com/ourBeer.html#CPWW ( 3 od góry) niekoniecznie to musi być porter, ale czy jest jakaś możliwość nadanie piwu kokosowego smaku lub aromatu . Myślałem o uprażeniu wiórków albo ich wygotowaniu wlewając tylko napar do cichej. Żółtek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted August 31, 2010 robiłem kiedyś likier kokosowy i zawartość tłuszczu w kokosie jest taka, że po dodaniu wiórków do piwa, straci ono zupełnie pianę. Trzeba by użyć przerobionych wiórek, np destylatu z parą wodną/alkoholem albo aromatu, bo dodanie wiórek spowoduje że bo brzeczce będą pływać oka tłuszczu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zoltek 1 Posted August 31, 2010 (edited) http://allegro.pl/aromat-spozywczy-w-proszku-kokosowy-i1193509670.html czy coś takiego by się nadawało?? nie zawiera tłuszczów Edited August 31, 2010 by zoltek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Franekkkk 12 Posted August 31, 2010 Mam pytanie dotyczące dodania do piwa wiórków kokosowych . Znalazłem na necie takie piwo http://www.tommyknocker.com/ourBeer.html#CPWW ( 3 od góry) niekoniecznie to musi być porter, ale czy jest jakaś możliwość nadanie piwu kokosowego smaku lub aromatu . Myślałem o uprażeniu wiórków albo ich wygotowaniu wlewając tylko napar do cichej. Żółtek To chyba jest piwo z dodatkiem kakao i miodu. Wsaczuk słusznie zauważył, że kokos zawiera dość sporo tłuszczu, więc o pianie możesz na wstępie zapomnieć i piwo będzie wyglądało jak rosół Może lepiej dodać przy rozlewie, do każdej butelki likieru kokosowego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zoltek 1 Posted August 31, 2010 ten likier to dawać zamiast glukozy ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zoltek 1 Posted August 31, 2010 (edited) To chyba jest piwo z dodatkiem kakao i miodu. mój błąd nie przeczytałem dokładnie http://http://www.wywar.pl/product-pol-4297-Ko ? ywczy.html ten aromat mógłby być? 50 ml Edited August 31, 2010 by zoltek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Franekkkk 12 Posted August 31, 2010 To chyba jest piwo z dodatkiem kakao i miodu. mój błąd nie przeczytałem dokładnie http://http://www.wywar.pl/product-pol-4297-Ko ? ywczy.html ten aromat mógłby być? 50 ml Na pewno ten aromat dodawać na cichej albo podczas rozlewu. Pytanie jak długo będzie się taki aromat utrzymywał i ile go dać w przeliczeniu na litr piwa. Ja bym zrobił tak. Kupiłbym kilka takich samych piw - butelkowanych. Otworzył dał do każdej odpowiednią ilość aromatu np. 1 piwo 2 krople, 2 piwo 4 krople, 3 piwo 6 kropli. Zakapslował, wymieszał i odstawił na tydzień. Po tygodniu otworzyć i zobaczyć jaki jest aromat, czy się utrzymał, czy piwo smakuje. Oczywiście w warunkach "sterylnych" - blat przetrzyj spirytem, potem kapsle i szyjki też. ten likier to dawać zamiast glukozy ? Jeżeli likier byłby dosyć słodki to bym już glukozy nie dodawał. Malibu chyba kokosowe Quote Share this post Link to post Share on other sites
zoltek 1 Posted August 31, 2010 ale ile tego dać? bo chyba nie całą butelkę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Franekkkk 12 Posted August 31, 2010 (edited) ale ile tego dać? bo chyba nie całą butelkę? Najpierw odlewasz sobie jeden kieliszek i próbujesz czy likier jest dobry. Potem wlewasz z pół kieliszka do butelki. Potem odlewasz sobie jeszcze jeden kieliszek i się upewniasz, że likier jest dobry. Następnie wlewasz pół kieliszka do butelki. I tak aż rozlejesz całe 20 litrów piwa . A tak na serio to tak z ok 1-1,5 (albo nawet mniej) łyżeczki powinno wystarczyć na 1 butelkę. Najlepiej do tego dojdziesz metodą prób i błędów. Edited August 31, 2010 by Franekkkk Quote Share this post Link to post Share on other sites