lukpaa Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 Hej Potrzebuję pomocy! Dopiero zaczynam swoją przygodę z piwem. Dwie pierwsze warki udały się całkiem nieźle, ale tym razem coś poszło nie tak. Wykorzystałem ten zestaw: https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/mandaryna-pale-ale-12blg-z-ekstraktow Oraz drożdże: https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/omega-yeast-oyl-090-espe-kveik Po tygodniu fermentacji w beczce oraz ~tygodniu w butelkach otworzyłem jedną na sprawdzenie i problem polega na tym, że 1) piwo jest bardzo mętne, ale jednocześnie nie smakuje drożdżami 2) ma dziwny, wyraźnie wyczuwalny zapach, który kojarzy się z czymś słodkim (może kukurydza?). W smaku wydaje się w porządku, chociaż nie jest najsmaczniejsze, mocno gorzkie (ale nie słodkie). Na zdjęciu widać jak wygląda. Było już tak mętne w momencie rozlewania do butelek, ale tego zapachu na pewno nie było. Ostatecznie dla sprawdzenia otworzyłem 3 butelki i każda miała ten zapach. Czy możecie coś poradzić? Chętnie podam też więcej szczegółów dot. ważenia. Chętnie dam też butelkę na spróbowanie (najlepiej Warszawa i okolice). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 Butelkuj po trzech tygodniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted April 11, 2021 Share Posted April 11, 2021 Robiłeś na kveikach a ja butelkuje po 7-10 dniach ale temp mam po 30st . Tutaj opis ze strony. Na temat espe Odmiana wzmacnia słodki aromat nowoczesnych IPA, ale jest wystarczająco wszechstronna i nadaje się również do Pale Ale lub innych piw sesyjnych. Espe jest najbardziej wyrazisty podczas fermentacji w temperaturze 32°C+, ale nawet w niższych temperaturach ujawnia owocowy swój charakter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukpaa Posted April 11, 2021 Author Share Posted April 11, 2021 Zgadza się - butelkowałem dokładnie po 8 dniach, na początku chłodziłem do ok. 26st., ale przez cały czas było raczej ok 21. Jak butelkowałem to zapach był rzeczywiście owocowy - przyjemny, słodki, bananowy. Ale to, co jest teraz już zupełnie tego nie przypomina - zpach już nie jest przyjemny i mocno się wyróżnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted April 11, 2021 Share Posted April 11, 2021 No to jeżeli jest nie jest to po profilu drożdzowym, w takim razie celujemy w to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted April 11, 2021 Share Posted April 11, 2021 To nie DMS pierwszy post: 17 godzin temu, lukpaa napisał: z-ekstraktow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukpaa Posted April 12, 2021 Author Share Posted April 12, 2021 @wizi dlaczego? jakiś inny pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 Z tego powodu że zacieranie wraz z zagęszczaniem zostało wykonane u producenta ekstraktu. Wiec DMS już wyparował. To potem juz tylko infekcja albo coś poszło nie tak w procesie. A jakie było blg na początku i na końcu? No i w jakiej temp prowadziłeś refermentacje? Bo moze drożdże nie posprzątały po sobie. A kveiki lubią ciepło. A jeżeli dasz radę je wypić z tym posmakiem, zapachem. To pić i sie nie przejmować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 Po 7 dniach fermentacji zabutelkowane??? To chyba rekord świata!! Badałeś BLG przed butelkowaniem z 2, 3 dniowym odstępem? Chyba nie, co? Ja myślę, że grzybki na pewno nie posprzątały po sobie, bo i kiedy? Na Twoim miejscu drastycznie przyspieszyłbym konsumpcję, bo za tydzień, dwa butelki zaczną eksplodować... majlosz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 To są kveiki. Ludzie spozywają piwa na kveikach po 3 dniach grain to glass. Oczywiscie z kega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 A keg ma zawór bezpieczeństwa. Butelka nie. A co do słodkiego zapachu to wystarczy przeczytać o profilu użytych drożdży: Pochodzący z wioski Grodas w Norwegii, Espe oferuje unikalny profil aromatyczny liczi, gruszki i owoców tropikalnych. Odmiana wzmacnia słodki aromat nowoczesnych IPA, ale jest wystarczająco wszechstronna i nadaje się również do Pale Ale lub innych piw sesyjnych. Espe jest najbardziej wyrazisty podczas fermentacji w temperaturze 32°C+, ale nawet w niższych temperaturach ujawnia owocowy swój charakter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 7 godzin temu, wizi napisał: keg ma zawór bezpieczeństwa. Butelka nie. Chodzi o prędkość nagazowania. Ludzie ścigają się w różnych konkurencjach... Nawet w najszybszym zrobieniu piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 @lukpaa Estry kveikowe nie każdemu muszą pasować (mi np totalnie nie pasują hotheady) i to one dają o sobie znać, ponieważ chmieliłeś na aromat delikatnym chmielem więc one zdominowały bukiet, daj parę dni temu piwu bo może być tak, że w butelkach przy refermentacji robią jakieś smrodki jeszcze zwłaszcza, że pewnie refermentacja przebiegała w temperaturze zdecydowanie niższej niż właściwa fermentacja. 3 godziny temu, Koora napisał: Ludzie ścigają się w różnych konkurencjach... Nawet w najszybszym zrobieniu piwa. Co jest złego w tym, że ktoś chce się napić piwa tydzień po warzeniu jak drożdże to umożliwiają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 3 godziny temu, majlosz napisał: Co jest złego w tym, że ktoś chce się napić piwa tydzień po warzeniu jak drożdże to umożliwiają? Nie ma w tym nic złego. Czy ja mówiłem ze to źle? Sam używam kveików od kilkunastu warek i sobie chwalę darmowe drożdże, po 2 miesiące gęstwa leży w lodówce. I dodaje jej po 2 łyżki więc jest jej wystarczająco dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 1 minutę temu, Koora napisał: Nie ma w tym nic złego. Czy ja mówiłem ze to źle? Sam używam kveików od kilkunastu warek i sobie chwalę darmowe drożdże, po 2 miesiące gęstwa leży w lodówce. I dodaje jej po 2 łyżki więc jest jej wystarczająco dużo. Miałem wrażenie, że jest to nacechowane negatywnie jak nie to nie ma tematu, pysznego piwesia i smacznej kawusi życzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.