Jump to content
Sign in to follow this  
LJajecznica

browary dworskie

Recommended Posts

Czy ktoś interesował się jak wyglądała produkcja piwa w browarach dworskich.

 

Mnie najbardziej interesuje teren podhala, tam dwory były niewielkie, śmiało można by nazwać taką produkcję "domową".

 

Najbardziej ciekawi mnie jakich w tamtych czasach używano drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś interesował się jak wyglądała produkcja piwa w browarach dworskich.

 

Mnie najbardziej interesuje teren podhala, tam dwory były niewielkie, śmiało można by nazwać taką produkcję "domową".

 

Najbardziej ciekawi mnie jakich w tamtych czasach używano drożdży.

edit elroy: Nie dubluj tematów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże były górnej fermentacji, podczas fermentacji burzliwej, w zalanych do pełna beczkach, pozostawiano niezaczopowane otwory, przez które wyrzucana była piana wraz z drożdżami. Te były zbierane i używane do następnej warki. A jak coś poszło nie tak, to brano drożdże z sąsiedniego browaru.

Edited by Hasintus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.