Jump to content

Recommended Posts

Witam, mój problem jest następujący...

Nastawiłem z brekwitu silesian portera i niestety drożdże nie startują. Pierwsze dodałem te z zestawu które nie wystartowały, po 5 dniach dałem S-04 które też nie zaczęły pracować, po kolejnych 5 dniach dałem jeszcze jedną porcję (z polecenia też S-04) i już 4 dzień bez reakcji. Mierzyłem winomierzem i ciągle jest 10 blog...

Nie bardzo wiem co począć, drożdże oczywiście były nawadniane i dodawane w różnych temperaturach. Pierwsze około 16 stopni, drugie 21 a te ostatnie 18... 

Przepraszam za błędy ale pisze z telefonu na szybko. 

Link to post
Share on other sites

Ale pomiar jest dokładnie taki jak po nastawieniu przed dodaniem drożdży. I na pewno spławik nie opiera się o dno dlatego piszę o problemie, szczególnie że ilość drożdży powinna rozerwać fermentator. Jutro porobię zdjęcia.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Zwracam honor pomiar dziś dał wynik 5,5. Ale fakt faktem, że ostatni pomiar robiłem 3 dni temu i ciągle było 10. A osad faktycznie po drożdżach. Zastanawia mnie tylko dlaczego tyle czasu startowało i jeszcze pomału drożdże swoje robią bo powinien chyba jeszcze ekstrakt spaść. Kiedy zrobić kolejny pomiar przy takim tempie fermentacji, bo nie bardzo chce otwierać fermentator. Dziękuję za pomoc.

20210410_165208~2.jpg

Edited by Jarosław Mokrosiński
Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Mokry napisał:

Tak z tego wychodzi, sądzę, że nierealne i tak tylko nadrukowano więcej skali niż potrzeba.

 

Realne, przy brettach chociażby. To jest pozorna gęstość, po fermentacji mamy alkohol, który przy bardzo wysokim odfermentowaniu może spowodować ujemny odczyt.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.