Jump to content
Sign in to follow this  
uups

Weizen 3 tydzień

Recommended Posts

11.08 popełniłem weizena 40L i do dzisiaj chodzi ,

tak sobie myślę co zrobiłem nie tak ,przecież to za długo.

Był robiony na WLP 300 i tak myślę teraz czy przyczyną nie było

zbyt mała ilość drożdżaków , fiolkę podzieliłem na pół i rozlałem do dwóch wiaderek

co o tym sądzicie ?

Powinienem je najpierw rozmnożyć?

 

edit; belzebub juz poprawiłem dzięki :(

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites
11.09 popełniłem weizena

uups to za parę dni będzie pełny rok, może w końcu zlej to piwo i daj mu spokój :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

początk. blg 12,9 teraz ok 5blg i plumka na powierzchcni delikatna pianka

fermentowało w temp ok19 -18 stopni na początku 21

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiesz co temperatura może i pomoże ale faktycznie trochę czasu juz upłynęło, proponuję zafundować drożdżakom pożywki, być może nie mają już materiału do prawidłowej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no takiej pożywki dla drożdży, kupisz w sklepie z artykułami dla winiarzy. widziałem też drożdże winne w komplecie z pożywkami. Możesz albo dodać albo do fermentatora albo pobrać troche drożdży i rozruszać je dodając pożywki a później zmieszaną całosć do wiadra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

Moje ostatnie 3 serie warek (każda po 3 piwa) były robione na drożdżach WLP (500, 530, 380). Każdą pierwszą warkę z serii zaczynałem od 24h startera (~600 ml) z całej fiolki.

Z moich obserwacji wychodzi następujące prawidłowości:

 

a) Starter stosunkowo wolno startuje (od 10h - 14h)

b) Brzeczka zadana starterem też się nie śpieszy - wyraźny start dopiero po 10h - 16h (wszystkie warki miały 20L i około 12,5°Blg )

c) Kolejne warki zadawane wyhodowaną gęstwą zaczynały pracować wyraźnie szybciej (4h - 7h) i miały lepsze tempo fermentacji

 

Podsumowując : W przypadku stosowania drożdży WLP należy przygotować porządny starter pomimo tego, co jest napisane na opakowaniu fiolki. Ja na przyszłość rozważam zrobienia startera 250ml a potem 1L.

 

Pozdrawiam,

 

Związkowiec

Share this post


Link to post
Share on other sites
W przypadku stosowania drożdży WLP należy przygotować porządny starter

a ja gdzieś czytałem, że właśnie tych drożdży w świeżej fiolce jest więcej niż Wyeastów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W przypadku stosowania drożdży WLP należy przygotować porządny starter

a ja gdzieś czytałem' date=' że właśnie tych drożdży w świeżej fiolce jest więcej niż Wyeastów.[/quote']

więcej pewnie jest ale w gorszej kondycji pewnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może i drożdzy jest więcej ale jak dla mnie startują wolniej.

 

W przypadku wyeasta to po rozgnieceniu saszetki jest pierwszy mini starter a potem już normalny - czyli można by rzec, że startery są dwa.

 

Na fiolce piszą, że spokojnie przed upływem terminu można ją użyć na 5 galonów (19L) brzeczki poniżej 1.070 i fermentacja powinna rozpocząć się po upływie 5-15 godzin. Jak dla mnie to dość odważne stwierdzenie. Pozatym jak moje piwo górnej fermentacji nie startuje w ciągu 8 godzin to zaczynam histeryzować. :(

 

Pozdrawiam,

 

Związkowiec (ale nie z Solidarności)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja słyszałem, że z fiolki nie ma sensu robić startera 0.5L lub mniejszego, w efekcie dostanie się mniej drożdzy niż we fiolce (świeżej)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to teraz zaczynam się gubić.

 

Co się dzieje z drożdzami w starterze 0.5 L, że w końcowym efekcie jest ich mniej niż w fiolce ? *

 

Wydawało mi się, że najbardziej optymalna metoda (choć dość czasochłonna) to starter 250ml , potem 1L i dopiero chlup do brzeczki.

 

 

Pozdrawiam,

 

* Chyba, że teoria opiera się na porównaniu startera z bardzo starej fiolki z świeżą fiolką

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co się dzieje z drożdzami w starterze 0.5 L, że w końcowym efekcie jest ich mniej niż w fiolce ?

W fabryce potrafią uzyskać większą gęstość drożdzy niż my w starterze, więc gdy wrzucimy wszystkie do małego startera, będzie dla nich za mało miejsca, żeby się rozmnażać, będą tylko zużywać niepotrzebnie swoje zasoby pożywienia i się osłabiać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.