Jump to content

Drożdże płynne czy suche


Recommended Posts

Witam, planuję uwarzyć kilka warek: hazy ipa, apa, stout. Do tej pory używałem drożdzy suchych us-05 i nie wiem, czy jest sens kupować mieszadła itd. jeżeli póki co takie style będę warzył. A jeśli jednak zdecyduję się na płynne, to byłyby uniwersalne do tych stylów, co wymieniłem? 

Link to post
Share on other sites

Z płynnymi właśnie o to chodzi, że masz cały przekrój do wyboru. Raczej nie słyszałem o tym, żeby ktoś z płynnych powrócił na stałe do sucharów.

Warto zainwestować, zwłaszcza jeśli zrobisz serię na jednym szczepie lub jesteś w stanie, korzystając z nieocenionych poradników na forum, zachować depozyty z drożdżami. Wtedy to nawet może z czasem wyjść i taniej niż suchary.

Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Łachim napisał:

Z płynnymi właśnie o to chodzi, że masz cały przekrój do wyboru. Raczej nie słyszałem o tym, żeby ktoś z płynnych powrócił na stałe do sucharów.

Warto zainwestować, zwłaszcza jeśli zrobisz serię na jednym szczepie lub jesteś w stanie, korzystając z nieocenionych poradników na forum, zachować depozyty z drożdżami. Wtedy to nawet może z czasem wyjść i taniej niż suchary.

Ja wróciłem, z płynnych to używam tylko Grodziskie raz-dwa razy w roku

Link to post
Share on other sites

No i koszt inwestycji można obniżyć robiąc samemu mieszadło, nie jest to specjalnie trudne. Jest sporo poradników jak to zrobić. Kolba trochę kosztuje fakt, ale użyć na początek możesz słoika a pozostanie kupić tylko pylon.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Też w tej chwili też głównie używam suchych po zachwycie płynnymi. I wybór i jakość poszły w górę, a jeśli nie ma się możliwości planowania warzenia tylko robi jak się ma czas to jest to znaczne ułatwienie. I nie demonizowałbym jednych, ani nie gloryfikował drugich i na jednych i drugich można zrobić doskonałe piwo jak i je spierniczyć. Są oczywiście style w których cieżko znaleźć bardzo dobre odpowiedniki w suchych, ale do najpopularniejszych styli nie ma problemu. 

Edited by rafple
Link to post
Share on other sites
14 hours ago, Texas said:

Witam, planuję uwarzyć kilka warek: hazy ipa, apa, stout. Do tej pory używałem drożdzy suchych us-05 i nie wiem, czy jest sens kupować mieszadła itd. jeżeli póki co takie style będę warzył. A jeśli jednak zdecyduję się na płynne, to byłyby uniwersalne do tych stylów, co wymieniłem? 

Przy stylach które wymieniłeś dobra gęstwa z sucharów śmiało da radę na równi z płynnymi. Rozruszać np. dannstary na jakiejś niezobowiązującej warce nie jest problemem. 

Płynne biją suchary w stylach klasztornych i klasycznych stylach pszenicznych. Przy dolniakach płynne szybciej mi startowały co wnosi spory spokój;)

Wiadomo, to moje odczucia i testy na podwójnych warkach. Co piwowar to obyczaj. 

Link to post
Share on other sites

Już o tym była kłótnia niedawno - na konkurs,  do piw belgijskich i pszenicznego drożdże płynne, do pozostałych stylów dla piw do użytku domowego nie ma znaczenia forma drożdży. Uważam że każdy tu powinien spróbować suchych i płynnych  - to taki chrzest piwowara.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.