Skocz do zawartości

Osad na dnie butelki


Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno pomoże lepsze sklarowanie piwa przed rozlewem - whirlfloc, żelatyna, cold crash. Do tego użycie mocniej flokulującego szczepu drożdży. Przy czym po refermentacji w butelce i tak jakiś osad zawsze będzie - alternatywa to gazowanie w kegu i rozlew nalewarką przeciwciśnieniową.

Osobna sprawa to sens picia dobrego piwa prosto z butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Kszysztofiks napisał:

Jedyne co mi przeszkadza w moich piwach to osad na dnie butelki... Przez co nie mogę pić z butelki ... A i przy przelewaniu do kufla trzeba zachować pewne procedury...

Da się to jakoś "ogarnąć"? 

 

Jeśli nagazowujesz piwo drogą refermentacji w butelce trudno Ci będzie całkowicie pozbyć się osadu, który jest efektem fermentacji. Możesz to jedynie ograniczać tak jak wyżej sugerują koledzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy lubią pić z butelki, inni z kufla. Odnośnie osadu to niektórzy mącą piwo przed konsumpcją ( i to nawet piwowarzy ze starych browarów niemieckich). Np. drożdże poniżej z dużą flokuacją i tak przy dobrym nagazowaniu, odrywają się małe kłapcie. Oczywiście drożdżowy osad i dobry dla zdrowia, natomiast sensorycznie może ktoś tego nie lubić. Proponuje zmianę nawyku i lanie do kufla.
https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fpintsizedbrewing.co.za%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2F7.png&f=1&nofb=1

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

On 4/8/2021 at 11:39 AM, x1d said:

A tak na poważnie - używaj mocno osiadających drożdży, są szczepy osadzające się niemal "betonowo" na dnie.

Sztukę nalewania bez osadów można dość łatwo opanować.

Idąc tym tropem, mało kto zwraca uwagę na dobre wychowanie. Ludzie jedzą obiad z łokciem na stole, źle trzymając dodatkowo łyżkę (jak warzechę). Tym podobno różnią się potomkowie chłopów i szlachty ..... "A tak na poważnie " trzeba wyrabiać dobre nawyki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.