Jump to content

Pierwsza warka z surowców A'la Grodziskie


Recommended Posts

Witam, zakupiłem zestaw surowców do A'la Grodziskie 8 blg

Skład zestawu: 
- Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg
-Słód przeniczny 1,5 kg
- chmiel Sybilla 15g
- chmiel Lubelski 30g 
- drożdże gozdawa pure ale yeast 7

Warzenie wg wskazówek z zestawu:

Woda 15 litrów
zasyp 60 stopni C
65 stopni C przerwa 35 min
75 stopni C przerwa 30 min lub do negatywnej próby jodowej 
76 stopni C filtracja
Wysładzanie wodą w temp 76 stopni do uzyskania 23 litrów 7,5 blg

Chmielenie:
gotować 60 minut dodając:
chmiel sybilla 15g na 60 min 
chmiel lubelski 15 g na 30 min 
chmiel Lubelski 15 g na 10 min 



Warzenie przeprowadziłem wg wskazówek, cały proces uważam, że wykonałem bardzo sterylnie. Fermentacja przebiegała prawidłowo.

Jednak dziś po 10 dniach po zabutelkowaniu otworzyłem piwo i obawiam się, że jednak mi nie wyszło :) 
Piwo delikatnie mętne , kolor słomkowy bardzo.  Zapach mocno chmielowy, cytrusowy  nie czuję wędzonki. Piana przy nalewaniu pojawia się na  dwa palce, ale w miarę szybko opada. 
Jeśli chodzi o odczucia smakowe w smaku nie jest takie złe, jednak nie smakuje jak grodziskie, nie czuć wędzonki, bardziej aromaty owocowe, cytrusowe, średnia wytrawność, odczuwalna kwaśność.  
Wytrzymam dłużej, do kolejnego otwarcia może coś z tego wyjdzie :)

 

20210407_211928.jpg

Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Macias1994 napisał:

Masz na myśli, że za mało dałem słodu wędzonego? 
Drożdże były w zestawie do surowców. 

tylko 100% wędzonki

ps a ten przeniczy to poraża 😛

Edited by anteks
Link to post
Share on other sites
On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said:

- Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg
-Słód przeniczny 1,5 kg

Jak napisał @anteks, 100% wędzonego to i tak mało. Zupełnie serio — wysyłałem w zeszłym roku grodziskie z dodatkami na Łódzki KPD. Sędziowie stwierdzili, że aromat wędzony jest niski,  a dałem 100% pszenicznego wędzonego dębem z Viking Malt. Skądinąd wiem, że moi rywale mieli podobny problem. Receptura z 50% wędzonki to kpina.

On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said:

Fermentacja przebiegała prawidłowo.

Co to znaczy? Jaki był profil temperaturowy? Drożdży nie znam, ale raczej nie należą do powszechnie poważanych…

On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said:

Piwo delikatnie mętne

Był cold crash, żelatyna, karuk, coś z tych rzeczy? Żelatyna + cold crash dają grodziskie klarowne jak łza panny na wydaniu w księżycową noc.

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, vmario napisał:

Jak napisał @anteks, 100% wędzonego to i tak mało. Zupełnie serio — wysyłałem w zeszłym roku grodziskie z dodatkami na Łódzki KPD. Sędziowie stwierdzili, że aromat wędzony jest niski,  a dałem 100% pszenicznego wędzonego dębem z Viking Malt. Skądinąd wiem, że moi rywale mieli podobny problem. Receptura z 50% wędzonki to kpina.

 

Nie jestem "sendziom PSPD czy też innym BJCP" ale myślę że na Grodziskim się znam

 

Edited by anteks
Link to post
Share on other sites
W dniu 7.04.2021 o 21:27, Macias1994 napisał:

Witam, zakupiłem zestaw surowców do A'la Grodziskie 8 blg

Skład zestawu: 
- Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg
-Słód przeniczny 1,5 kg
- chmiel Sybilla 15g
- chmiel Lubelski 30g 
- drożdże gozdawa pure ale yeast 7

Warzenie wg wskazówek z zestawu:

Woda 15 litrów
zasyp 60 stopni C
65 stopni C przerwa 35 min
75 stopni C przerwa 30 min lub do negatywnej próby jodowej 
76 stopni C filtracja
Wysładzanie wodą w temp 76 stopni do uzyskania 23 litrów 7,5 blg

Chmielenie:
gotować 60 minut dodając:
chmiel sybilla 15g na 60 min 
chmiel lubelski 15 g na 30 min 
chmiel Lubelski 15 g na 10 min 



Warzenie przeprowadziłem wg wskazówek, cały proces uważam, że wykonałem bardzo sterylnie. Fermentacja przebiegała prawidłowo.

Jednak dziś po 10 dniach po zabutelkowaniu otworzyłem piwo i obawiam się, że jednak mi nie wyszło :) 
Piwo delikatnie mętne , kolor słomkowy bardzo.  Zapach mocno chmielowy, cytrusowy  nie czuję wędzonki. Piana przy nalewaniu pojawia się na  dwa palce, ale w miarę szybko opada. 
Jeśli chodzi o odczucia smakowe w smaku nie jest takie złe, jednak nie smakuje jak grodziskie, nie czuć wędzonki, bardziej aromaty owocowe, cytrusowe, średnia wytrawność, odczuwalna kwaśność.  
Wytrzymam dłużej, do kolejnego otwarcia może coś z tego wyjdzie :)

 

20210407_211928.jpg

dostales bardzo chmielowy, w dodatku cytrusowy zapach z 15g lubelskiego na 10 minut? no to sprzedawcy Amerykańców będą cię nienawidzić...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.