Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Kleikowanie kaszy gryczanej

Recommended Posts

W jakiej temperaturze kleikuje sie skrobia w kaszy gryczanej palonej?

 

Z powodu koloru zależy mi na użyciu właśnie kaszy a nie płatków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. To mój pierwszy post na piwo.org. Dzisiaj po południu uwarzyłem gryczane. 3kg słodu, 1 kg kaszy gryczanej i 1 kg jęczmiennej. Kleikowanie - gryczana i jęczmienna razem, wrzuciłem do wody, gotowałem do 80 stopni C (w tej temperaturze 15 minut). Z ognia. Później zostawiłem na 10 minut i do zacieru. Wydajność wyszła ok, więc sposób nie najgorszy- tak mi się wydaje. Oczywiście możesz samą tylko grykę kleikować. A cha dałem 1 kg na 25 litrów brzeczki - kolor ciemny, czarny, później w gotowym piwku się okaże. Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.