Jump to content

Warzenie w klarstein maischfest 35l?


Recommended Posts

Witajcie,

 

stałem się ostatnio posiadaczem kociołka Klarstein maischfest 35l. Czytałem, już tutaj post na temat instalacji pompki itd itp, ale na razie na to mnie nie stać, więc kilka warek chciałbym zrobić bez tego dodatkowego osprzętu, dlatego pozwolę sobie zadać kilka, myślę, banalnych dla was pytań, ale dla mnie to szansa na sukces.

 

Zakładając warki 20 litrowe:

 

1. Czy mając kociołek 35 litrów to warzyć bez wysładzania czy z wysładzaniem?

- jeśli bez wysładzania to jak przeliczyć ile wody zapodać do kociołka?

- jeśli z wysładzaniem to w jaki sposób oszacować ile wody dać skoro wewnętrzny pojemnik stoi na kociołku i nie widać ile w środku jest cieczy? Poza tym raczej trudno będzie ocenić ile BLG zostaje skoro leje się z całego pojemnika ze słodem?

 

2. Rozumiem, że jak nie mam pompki to muszę zapewnić ręczną cyrkulację czyli spuszczać ciecz kranem i przelewać przez słody w środkowym pojemniku. Jeśli tak to:

- jak często przelewać?

- jaką ilością?

- czy podczas zacierania mieszać słody czy też przy ręcznej cyrkulacji delikatnie nalewać jak przy filtracji żeby się ustało i za każdym przelaniem żeby przyszłe piwo było coraz bardziej klarowne?

 

3. Jak zwiększyć temperaturę z przerwy białkowej do scukrzającej tak, żeby nie było negatywnego wpływu na przyszłe piwo. Pełna moc grzałki czy może być na najmniejszej?

 

4. Jaką optymalnie kosztowo pompkę polecacie do tego kociołka? Nie jestem stałym 'producentem', warzę dla siebie od czasu do czasu.

 

Z góry dziękuję za pomoc!

Link to post
Share on other sites

1. Ja bym warzył z wysładzaniem. 

Ilość wody co zacierania = waga słodu w kg *3.5l + 2l

Reszta do wysładzania

 

2. Cyrkulacja jak najczęściej, tak, aby nad słodem nie było więcej 4-5cm brzeczki, mieszanie po wsypaniu słodów i później dwa energiczne przemieszania w trakcie zacierania

 

3. Nie robię przerwy  białkowej, zaczynam od 66C

 

4. Używam takiej:

https://pl.aliexpress.com/item/33038446125.html?algo_pvid=null&algo_expid=null&btsid=2100bdf016176095291913243e8beb&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

 

 

 

Link to post
Share on other sites
11 hours ago, fotohobby said:

Dzięki za odpowiedź!

 

1. Ja bym warzył z wysładzaniem. 

Ilość wody co zacierania = waga słodu w kg *3.5l + 2l

Reszta do wysładzania

Słód trochę wody wchłonie, czyli jednak nie uniknę co jakiś czas podnosić środkowe naczynie, żeby sprawdzić ile wyszło?

 

2. Cyrkulacja jak najczęściej, tak, aby nad słodem nie było więcej 4-5cm brzeczki, mieszanie po wsypaniu słodów i później dwa energiczne przemieszania w trakcie zacierania

 

Dwa energiczne przemieszania, a później już zostawiam, żeby się ustabilizowało jak warstwa filtracyjna?

 

9 hours ago, anteks said:

Ile dałeś za ten garnek?

300 pln

Link to post
Share on other sites

 

11 godzin temu, Łuki napisał:

Słód trochę wody wchłonie, czyli jednak nie uniknę co jakiś czas podnosić środkowe naczynie, żeby sprawdzić ile wyszło?

Ale po co podnosić ?

Robisz warkę warkę 20l z (np) 4kg słodu,  więc potrzebna całkowita ilość wody to:

20l + 4l (woda, która zostanie w słodzie) + 2l (odparowanie 10%/h) + 1l (to, co zostanie na dnie z chmielinami)

Oczywiście, wartości są przybliżone, bo odparowanie i straty na chmieliny zależą od konkretnego sprzętu

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, fotohobby said:

 

Ale po co podnosić ?

Robisz warkę warkę 20l z (np) 4kg słodu,  więc potrzebna całkowita ilość wody to:

20l + 4l (woda, która zostanie w słodzie) + 2l (odparowanie 10%/h) + 1l (to, co zostanie na dnie z chmielinami)

Oczywiście, wartości są przybliżone, bo odparowanie i straty na chmieliny zależą od konkretnego sprzętu

Dziękuję. No właśnie o to mi chodziło czy stosujesz jakieś wartości przybliżone lub wzór ile całkowicie potrzeba wody odejmujesz od tego to co potrzebujesz do zacierania i jest ilość potrzebna do wysładzania bez podnoszenia środkowego kosza 😉

 

Edited by Łuki
Link to post
Share on other sites

Stosując wzór podany przez @fotohobby dostosowujesz do własnych warunków, które obserwujesz (ilość odparowanej wody, ilość strat w chmielinach itd).

Ilość wody do zacierania najlepiej ustalić na podstawie ilości słodu, i zacierać 4:1, przy zachowaniu minimalnej ilości  żeby woda sięgnęła kosza (przy mniejszych warkach). Reszta wody idzie do wysładzania.

Co do recyrkulacji - najlepiej użyj termometru z sondą zanurzoną w koszu ze słodem, będziesz wiedział jaka jest realna temperatura zacierania i nauczysz się ją utrzymywać. Może wystarczy mieszanie. Choć pompa pewnie byłaby wygodniejsza.

Nie wiem jak jest skonstruowany ten kocioł, w moim można uchylić kosz i zajrzeć do środka, a nawet zamieszać i pobrać próbkę.

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, x1d said:

Stosując wzór podany przez @fotohobby dostosowujesz do własnych warunków, które obserwujesz (ilość odparowanej wody, ilość strat w chmielinach itd).

Ilość wody do zacierania najlepiej ustalić na podstawie ilości słodu, i zacierać 4:1, przy zachowaniu minimalnej ilości  żeby woda sięgnęła kosza (przy mniejszych warkach). Reszta wody idzie do wysładzania.

Co do recyrkulacji - najlepiej użyj termometru z sondą zanurzoną w koszu ze słodem, będziesz wiedział jaka jest realna temperatura zacierania i nauczysz się ją utrzymywać. Może wystarczy mieszanie. Choć pompa pewnie byłaby wygodniejsza.

Nie wiem jak jest skonstruowany ten kocioł, w moim można uchylić kosz i zajrzeć do środka, a nawet zamieszać i pobrać próbkę.

 

Dziękuję za pomoc!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.