Lolep Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 Cześć, piwo leżakuje już około 3 tygodni jest to Citrussy APA - 12°BLG. Dziś sprawdzając piwko zauważyłem że pływają jakieś drobinki w butelkach oraz jest delikatny osad na spodzie. Co to może być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 Osadu nie unikniesz przy refermentacji w butelkach. Browary pasteryzują piwo, po czy gazują je z butli CO2, a jeżeli Ty zlecasz tą robotę grzybkom w butelce, to niestety.... ale piwo i tak będzie o niebo lepsze niż to kupne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lolep Posted April 3, 2021 Author Share Posted April 3, 2021 Czyli to pływające to jest naturalne zjawisko podczas leżakowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 Tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 1 hour ago, Lolep said: Czyli to pływające to jest naturalne zjawisko podczas leżakowania? No osady są różne. Najczęściej chmiel i drożdże. Zlej trochę osadu z dna na jakiś biały talerz i rozetrzyj, to zobaczysz czy to tylko drożdże czy też drobinki chmielu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 Chmieliłeś na zimno? Robiłeś coldcrash? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lolep Posted April 4, 2021 Author Share Posted April 4, 2021 10 godzin temu, INTseed napisał: Chmieliłeś na zimno? Robiłeś coldcrash? Tak chmielone na zimno lecz coldcrash nie robiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted April 4, 2021 Share Posted April 4, 2021 Jak to drobinki chmielu to przed otwarciem dobrze schłódź i powoli otwieraj nad zlewem. Jak osad drożdżowy to się nie przejmuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 4, 2021 Share Posted April 4, 2021 18 godzin temu, kiwitom napisał: Osadu nie unikniesz przy refermentacji w butelkach. Browary pasteryzują piwo, po czy gazują je z butli CO2, a jeżeli Ty zlecasz tą robotę grzybkom w butelce, to niestety.... ale piwo i tak będzie o niebo lepsze niż to kupne. No nie do końca tak ps Są browary co refermentuja w butelkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.