Jump to content

Piwo z brewkita nie ma pianki po przelaniu do kufelka


Recommended Posts

Witam, zrobiłem trzy warki z brewkitów Gozdawy. Pierwszą Koźlaka drugą lagera i trzecią Book. Każdą z nich robiłem zgodnie z instrukcją, jedna puszka ekstraktu nachmielona, druga niechmielona, drożdże suche dolnej fermentacji po 1,5 paczki, czyli około 15 gram, razem wyszło koło 22 litrów na warkę.  Blg 10-12 w zależności od warki. Temperatura otoczenia podczas fermentacji około 14 st. Fermentacja około 14 dni. Blg zeszło do okoł 2-3. Jeśli wierzyć mojemu miernikowi. Rozlałem do butli dodałem 4 gr. glukozy, stało 2 msc w ciemnym miejscu w temperaturze około 14 st. W smaku ok. Gaz ma, alkochol też.  ale piany po przelaniu do kufla bardzo mało i momentalnie opada, jak bym nalał szampana. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje. PozdrawiAm.

Grzegorz. 

Link to comment
Share on other sites

Ekstrakty Gozdawy nie są najlepszej jakości, może po prostu nie zawierały odpowiednich ilości białek, aby utwrzyć trwałą pianę.

Przerzuć się na ekstrakty niechmielone Bruntal, a jeśli brewkit to może Coopers

Link to comment
Share on other sites

Rób piwo ze słodów, wtedy sam będziesz miał wpływ na jakość i wysokość pianki. Przy brewkitach jesteś skazany na to, co ktoś zrobił, no i potwierdzam przedmówcę, że Gozdawa nie grzeszy jakością.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
1 godzinę temu, kiwitom napisał:

 

2 godziny temu, fotohobby napisał:

Ekstrakty Gozdawy nie są najlepszej jakości, może po prostu nie zawierały odpowiednich ilości białek, aby utwrzyć trwałą pianę.

Przerzuć się na ekstrakty niechmielone Bruntal, a jeśli brewkit to może Coopers

Dziękuję za podpowiedź. Następnym razem spróbuję zrobić z Coopersa, ba do chmielenia Bruntala nie mam tak dóżego gara. Pozdrawiam. 

1 godzinę temu, kiwitom napisał:

Rób piwo ze słodów, wtedy sam będziesz miał wpływ na jakość i wysokość pianki. Przy brewkitach jesteś skazany na to, co ktoś zrobił, no i potwierdzam przedmówcę, że Gozdawa nie grzeszy jakością.

Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam. 

Edited by GRZEGORZ 1973
Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, fotohobby napisał:

Ekstrakty Gozdawy nie są najlepszej jakośc

Potwierdzam , kiedyś robiłem red ala z gozdawy  i nalewało się jak colę czyli w 3 sekundy nie było piany, a słodkie takie jak melasa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.