Skg Posted April 2, 2021 Share Posted April 2, 2021 Drożdże Fermentum Mobile Koktajl transatlantycki FM700 Drożdże Fermentum Mobile Koktajl transatlantycki FM700 to szczep łączący właściwości neutralnego szczepu amerykańskiego o głębokim odfermentowaniu i szczepu brytyjskiego cechującego się produkcją delikatnych estrów. Typ fermentacji górna Zakres temperatur 18 - 21⁰C Stopień odfermentowania 75 - 85% Flokulacja średnia Tolerancja alkoholu w piwie 12% ABV Polecany do piw w stylu eksperymentalne IPA, transatlantic ale Profil zbliżony do szczepu brak (źródło: fermentum-mobile.pl) Zapraszam do dzielenia się spostrzeżeniami na temat nowego szczepu inaugurującego specjalną edycję trójmiejskiego labu. 🙂 x1d and josephson 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tabacznik Posted April 16, 2021 Share Posted April 16, 2021 Według FM to nie jest jeden szczep, a mieszanka dwóch szczepów. Czy można wtedy z tego kręcić startery? A zbierać gęstwę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted April 16, 2021 Share Posted April 16, 2021 Godzinę temu, tabacznik napisał: Według FM to nie jest jeden szczep, a mieszanka dwóch szczepów. Czy można wtedy z tego kręcić startery? A zbierać gęstwę? Można, jak najbardziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 16, 2021 Share Posted April 16, 2021 A miał ktoś ten szczep w rękach, czy w związku z pojawieniem się 1.04, to żart jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted April 16, 2021 Share Posted April 16, 2021 (edited) 57 minut temu, zasada napisał: A miał ktoś ten szczep w rękach, czy w związku z pojawieniem się 1.04, to żart jest? Żaden żart: https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/fermentum-mobile-fm700-koktajl-transatlantycki Edited April 16, 2021 by skazi zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 16, 2021 Share Posted April 16, 2021 Godzinę temu, zasada napisał: A miał ktoś ten szczep w rękach, czy w związku z pojawieniem się 1.04, to żart jest? ktoś miał zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 I jak drożdże się sprawdzają ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 2 godziny temu, witur napisał: I jak drożdże się sprawdzają ? ma razie czekaja na przypływ chęci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Froschgruben Posted May 4, 2021 Share Posted May 4, 2021 Kręciłem litrowy starter przez 2 dni, do fermentora zapodane 1 maja wieczorem, rankiem dnia następnego bulgało już ochoczo w 18 stopniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted May 21, 2021 Share Posted May 21, 2021 Starter 2l z fiolki/2 dni na brzeczkę 25l. Start nisko (15 st.C), samoczynnie podniosły temperaturę do 18, potem utrzymywana 19. Kilka ostatnich dni 21st.C Piwo z 14.9 ->3,5 blg. Zacierane w 67-66 st.C. Odfermentowanie 77,5%. Bardzo pyliste, piwo jak mleko. Gęstwy nie pobierałem bo skoro to blend , to po fermentacji proporcje mogą być różne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 U mnie starter 1.2 l jedna fiolka . Zadane do 22l 12 blg . Temperatura otoczenia 16.5 C . Ruszyły w ciągu 24h Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Addiezg Posted July 4, 2021 Share Posted July 4, 2021 Podzieli się ktoś efektami? Mam zamiar uwarzyć Ipkę na tych drożdżach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneuszj69 Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 (edited) Mi po 22 godz zeszły o 1.5 blg Wczoraj mierzone. Edited July 26, 2021 by ireneuszj69 Dopisanie info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted July 30, 2021 Share Posted July 30, 2021 Dobra, ja zrobiłem piwo na tych drożdżach to się wypowiem. - na końcu posta cała receptura. Na 16tkę zrobiłem starter 1,5l z dwóch fiolek, fermentacja w zakresie 18-22. Piwo mimo tego fermentowało bardzo długo. Blg spadało przez 12 dni. Klarowało się w dwóch etapach, najpierw widać opadł jeden szczep, potem drugi. Głęboko dojadły, skończyły na 3 FG skubane. Estry typowe dla brytoli, jakaś brzoskwinia, morela, mimo tego że były dość szorstkie i nie było ich tak dużo jak w typowych szczepach do NEIPA, to ładnie zgrały się z chmielem. Na pięć osób rozpijających to piwo jedna marudziła na truskawkę w aromacie. Ja tam suma sumarum nie jestem specjalnie zadowolony i raczej do nich nie wrócę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted November 9, 2021 Share Posted November 9, 2021 FM 700 z demobilu z terminem do 01.08.21, kręcone na litrowym starterze, użyte 07.11. Start w 15°C (Temperatura brzeczki i otoczenia), zachowanie podobnie jak w majowej warce #202 : bezproblemowy start burzliwej i samoistne podniesienie temperatury brzeczki do 19,5°C (otoczenie 15°C) mierzone dzisiaj (09.11) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 13, 2021 Share Posted November 13, 2021 W dniu 9.11.2021 o 20:01, Joosto napisał: FM 700 z demobilu A jaki efekt tergo pierwszego, smakowy, kupiłem i będę testował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.