Jump to content

Browar Dryg


 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

bede to opisywał swoje działania w temacie warzenia piwa :)

Zaczynałem od brewkitow obecnie warze z ekstraktow (nie zapowiada się na zacieranie przez brak czasu :))

Swoje receptury opieram (lub jawnie przepisuje) na najlepszym ekstrakciarzu na forum @Jancewicz :)

Link to comment
Share on other sites

 Dryg pierwszy #1

05.03.2021

Ekstrakt nachmielony:

Finlandia Premium Lager 1,7 kg

Dodatek:

BA Brewkit Plus 1kg

Chmielenie:

EKG 30g na cichą 

Drozdze: 

No name z brewkita (I)

Poczatkowe Blg

8,5

Objętość brzeczki w fermentorze :

24 l

Zlanie na cicha:

19.03.2021 

Końcowe blg:

2,5

Rozlew:

28.03.2021

Dodano 120 g glukozy w syropie.

Wrażenia z degustacji:

1 piwo otwarte po 4 dniach z racji pękniętej szyjki przy butelkowaniu (błędy poczatkujacego ale co swojego piwa nie wypije;p) .

Brak nagazowania, smak mocno słodowy. Brak wyczuwalnych wad. 

11.04.2021 otwarcie pierwszego piwa "prawidlowego" wyraźne syknięcie, przy laniu z góry solidna piana. W smaku bez wad, czuć chmiel :) Ogolnie pozytywne odczucia :)

22.04.2021

Otwarcie pierwszego pełnoprawnego piwa. Wyczuwalny chmiel, piwko zgodne z oczekiwaniami. Najważniejsze że żonie smakuje :)

20210512_211720.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

Dryg chmielony #2

19.03.2021

Ekstrat nachmielony:

Finlandia Lager 1,7 kg

Dodatek:

BA Brewkit Plus 1kg

Chmielenie :

Lubelski 30g na cichą 

Drożdze:

US-05 (I)

Początkowe blg

10,5

Objętość brzeczki w fermentorze 

20 l

Zlanie na cichą:

01.04.2021

Koncowe blg

1,5

Rozlew:

09.04.2021

Dodano 140 g glukozy do refermentacji

35x0,5l

3x0,33l

Wrazenia z degustacji:

22.04.2021

Pierwsze otwarcie. Piwo nie nagazowane, wyczuwalna łodyga.  Mam nadzieje ze z czasem widocznie się poprawi. 

07.05.2021

Degustacja po zamierzonym czasie. Piwo ok choc bez szału. Wyczuwalne cytrusy , lubelskiego, ładny gaz. Na szczęście łodyga zredukowała się praktycznie do zera :)

20210512_201216.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

Dryg Ciemny Lager #3

02.04.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg

Ekstrakt Ciemny Bruntal 1,7 kg

Chmielenie:

Marynka 10g na 60 min

Lubelski 70 g na 10 min

Drożdze:

WS 34/70 2 Paczki (I)

Poczatkowe blg:

11

Objętość brzeczki w fermentorze:

21 l

Zlanie na cichą:

Brak - za długo trwała fermentacja :)

Końcowe blg 

1,5

Rozlew:

22.04.2021

Dodano 140 g glukozy do refermentacji

35 x 0,5

2 x 0,33

4 x 0,65

Wrażenia z degustacji:

08.05.2021

Piwo spróbowane o wiele za wczesnie - w smaku petarda! Dokladnie to czego z żoną oczekiwaliśmy:) a z dotychczasowych doswiadczen wynika ze będzie jeszcze lepsze :) w zimę do powtórzenia w ilościach hurtowych :)

27.05.2021

Piwo dosyć nie równe.  Niektóre butelki są za bardzo kawowe i nie wiem skąd to wynika. Ale piwo bardzo fajne i warte powtórzenia:)

20210527_201244.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dryg Marynowany #4

22.04.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg x2

Chmielenie:

Marynka 20g na 60 min

Marynka 30 g na 10 min

Drożdze:

Gestwa us-05 z Dryg Chmielony (II)

Drozdze zadane w temp 17stopni

Poczatkowe blg:

10

IBU

37

Objętość brzeczki w fermentorze:

21 l

Zlanie na cichą:

Brak

Końcowe blg 

1,6

Rozlew:

14.05.2021

6x 0,66

2x 0,33

32 x 0,5

Wrażenia z degustacji:

29.05.2021 

Pierwsza próba - bardzo ładny gaz jak na 2 tyg. Niestety czuć łodygę, ale patrząc np na Dryg Chmielony powinna ona ustąpić . Piwko jeszcze swoje odstoi i wtedy można wydać ostateczna opinie. 

06.06.2021

Piwko ułożyło się i jest zdecydowanie pijalne. Choc nie ma efektu wow. Brakuje jakiegos innego chmielu do pary:)

 

Ogolna degustacja piwa tylko mnie utwierdza w opinii z 06.06 piwo dobre ale czegoś mu brakuje. 

20210701_204409.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

Dryg Marynowane Serce #5

30.04.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg 

Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 kg

Chmielenie:

Marynka 30g na 30 min

EKG 20 g na 10 min

Drożdze:

Suchary us-05 zrehydratyzowane (I)

Drozdze zadane w temp 19 stopni

Poczatkowe blg:

11

IBU

29

Objętość brzeczki w fermentorze:

22 l

Końcowe blg 

2,5

Rozlew:

23.05.2021

2 x 0,33

2x 0,66

40 x 0,5

Wrażenia z degustacji:

04.06.2021

Pierwsza próba dosyc slaba... piwo bez wyraźnego wyrazu brak mu jakis wyraźnych nut smakowych i aromatycznych. 

11.06.2021

Piwo jest lepsze niż tydzien temu. Oby trend wzrostowy został utrzymany :)

20.06.2021

Piwo bardzo fajne, jedno z ciekawszych uwarzonych przezemnie. Mocno czuć EKG co mi pasuje :)

20210606_185926.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dryg Gorna niewiadoma #6

15.05.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg

Ekstrakt Ciemny Bruntal 1,7 kg

Chmielenie:

Marynka 10g na 60 min

Saaz 70 g na 10 min

Drożdze:

12 łyżek gestwy po Dryg Marynowany (III)

Poczatkowe blg:

11

Objętość brzeczki w fermentorze:

21

IBU

27

Zlanie na cichą:

???

Końcowe blg 

???

Rozlew:

28.05.2021

1x0,33

3x0,66

38x0,5

Wrażenia z degustacji:

11.06.2021

Kompletna załamka. Totalnie drugi biegun w stosunku do swojego pierwowzoru. Piwo wyszlo strasznie puste - żona odmówiła dłuższej degustacji. Test jak narazie zdecydowanie nie udany.

06.08.2021

Z biegiem czasu piwo bardzo fajnie się ułożyło. Widac musiało "dojrzeć " :)

20210826_205735.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dryg Citrusowy #7

28.05.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Pale AleBruntal 1,7 kg x2

Chmielenie:

Citra 15g na 35 min

Saaz 40 g na 10 min

Drożdze:

Gestwa us-05 z Dryg Marynowane serce (II)

Drozdze zadane w temp 17

Poczatkowe blg:

12

IBU

30

Objętość brzeczki w fermentorze:

21,5l

Końcowe blg 

2,2 blg

Rozlew:

19.06.2021

2x0,33

3x0,66

40x0,5

Wrażenia z degustacji:

Bardzo fajne piwko. Wyraźnie czuć Citre . Idealne do siedzenia wieczorkiem w lato na balkonie :)

20210802_165659.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dryg Cydr #8

08.06.2021

Sok Solevita 21 l

 

Drożdze:

Gestwa us-05 z Dryg Marynowane serce 10,5 l (II)

Gestwa kveik Voss  10,5 l (I)

 

Poczatkowe blg:

11

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

2 x 10,5 l

 

Rozlew:

14 i 16.06.2021

43 x 0,5l

22 butelki z kveikow z dodatkiem zelatyny na klarowność

10 butelek z dodatkiem ksylionu 

11 butelek bez niczego

 

Do refermentacji dane 2x 1l soku

Wrażenia z degustacji:

1. Mimo dodania żelatyny brak klarowności 

2. Na obu rodzajach drożdży efekty bardzo podobne. Smak nie odbiega znacząco. 

3. Z biegiem czasu stwierdzam że wersja kwasna jest lepsza :)

 

Ogolnie chciałem zrobić sobie porownanie efektów pomiędzy us05 a kveikami.  Dzisiaj jedziemy z Cydrem, a następnie pojdzie piwo :)

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

Dryg Sercowy porównawczy #9

08.06.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg x 2

Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 kg

Chmielenie:

Marynka 20g na 30 min

Hallertau Traditional  12 g na 30 min

EKG 49 g na 10 min

Drożdze:

Gęstwa po Dryg Górna Petarda (IV) / Gęstwa Kveik Voss

Poczatkowe blg:

14/15,2

Objętość brzeczki w fermentorze:

11/11

IBU

30/29

 

Końcowe blg 

2,5/4,8

Rozlew:

03.07.2021/26.06.2021

2x0,33

17x0,5

2x0,5

 

2x0,33

20x0,5

1x0,66

Wrażenia z degustacji:

Ciąg dalszy analizy porównawczej Us05 i Kveików :) Szkoda że nie udało się osiągnąć tego samego blg w obu fermentorach ale cóż kto nie ryzykuje ten nie pije piwa:)

 

Wersja kveikowa chyba zakazona dzikusami. Posmak jakby spirytusowy. Piwo zupełnie nie do delektowania się. 

 

Wersja us05 poprawna lecz dosyc płytka. Czuć smak przy piciu ale bardzo szybko znika. 

20210819_191254.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dryg Suchy #10

03.07.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg x2

Ekstrakt Suchy z browamatora 0,5 kg

Chmielenie:

Citra 13g na 45 min

Hallertau Traditional 15 g na 15 min

Drożdze:

Gestwa us-05 z Dryg Citrusowy (III)

Drozdze zadane w temp 20

Poczatkowe blg:

13

IBU

27

Objętość brzeczki w fermentorze:

21 l

Końcowe blg 

3,2

Rozlew:

06.08.2021

2x0,33

3x0,66

38x0,5

Wrażenia z degustacji:

Piwo bylo zdecydowanie pijalne najbardziej wśród osób z pracy :) moim zdaniem brakowało mocniejszej goryczy na start.

20210927_194636.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dryg marynowany po ciemku#11

20.08.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg x2

Ekstrakt Suchy z browamatora 0,5 kg

Slody

Pale Ale 0.2 kg

Barwiacy 0,2 kg

Biscuits 0.2 kg

Chmielenie:

Marynka 30g na 30min

Loral 30g na 15 min

Drożdze:

Gestwa us-05 z Dryg suchy (IV)

Drozdze zadane w temp 20

Poczatkowe blg:

14

IBU

27,5

Objętość brzeczki w fermentorze:

21,5

Końcowe blg

6,8

Rozlew

10.09.2021

3 x 0,66

2 x 0,33

38x0,5

 

Wrażenia z degustacji:

Piwo na pewno poprawne. Wg niektórych degustatorów nawet jedno z lepszych. 

 

 

Pierwszy raz warzenie z mini zacieranie.

Zacierałem w temp 66-70 stopni przez 45 min.

O ile zacieranie przebiegło milo to łącznie 7 l brzeczki które zostały na końcu chlodzilo się do temp 35 stopni ponad godzinę. Nie mialem siły dluzej na to czekac i dodalem wode z biedronki. Na przyszłość trzeba naprawdę pomyśleć o chlodnicy....

 

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dryg Avatar #12

20.08.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg 

Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 kg

Slody

Pale Ale 0.1 kg

Wiedenski  0,5 kg

Biscuits 0.2 kg

Chmielenie:

Marynka 15g na 30min

Simcoe 60g na 10 min

Drożdze:

2 paczki sucharów us 05

Drozdze zadane w temp 

Poczatkowe blg:

12

IBU

30

Objętość brzeczki w fermentorze:

20

Końcowe blg

3,75

Rozlew

01.10.2021

2x0,33

3x0,66

35x0,5

Dodano 160 g glukozy na refermentacje

 

 

Wrażenia z degustacji:

Wyszla naprawdę fajna APA. Jedyny problem ze za dużo surowca poszlo na refermentacje - redukcja konieczna czasami bo jest więcej piany niz piwa.

Z czasem problem przegazowania narasta... piwo tak wychodzi z butelki ze zadne lejce go nie zatrzymają:)  przy tym  jakby z czasem uciekał aromat simcoe.

 

 

 

20211017_173205.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dryg nocny#13

16.09.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg x3

Slody

Pale Ale 0.2 kg

Barwiacy 0,2 kg

Biscuits 0.2 kg

Chmielenie:

Marynka 45g na 30min

Ekg 30g na 10 min

Drożdze:

Gestwa us-05 z Dryg marynowany po ciemku (V)

Drozdze zadane w temp 

Poczatkowe blg:

15

IBU

45

Objętość brzeczki w fermentorze:

21

Końcowe blg

Rozlew

14.10.2021

2 x 0,33

2 x 0,66

39 x 0,5

 

Wrażenia z degustacji:

Piwo od którego bardzo dużo oczekiwałem, lecz niestety okazało się spora klapa. Brak uczucia goryczki - wielkim błędem byla redukcja IBU w stosunku do przepisu Jancewicza. Trzeba na przyszłość sluchac mądrzejszych:)

Co by jednak nie powiedzieć - mocarz to nie jest ale kopie mocno :)

 

20211120_203646.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dryg Wróźony #14

02.10.2021

Ekstrakty niechmielone: 

Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 kg x 2

Slody

Pale Ale 0.2 kg

Carepils 0,3 kg

Chmielenie:

Marynka 30g na 30min

Sybilla 60g na 10 min

Drożdze:

Gęstwa po Dryg Avatar (I)

Drozdze zadane w temp 18 

Poczatkowe blg:

12

IBU

33

Objętość brzeczki w fermentorze:

20

Końcowe blg

2,2

Rozlew

02.11.2021

2x0,33

34x0,5

4 x0,66

 

Wrażenia z degustacji:

Piwo pijalne ale bez większego szału. Do spokojnego wypicia wieczorem.

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dryg wezowe #15

17.10.2021

Ekstrakty niechmielone:

Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg 

Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 kg

Chmielenie:

Saaz 30g na 30min

Saaz 60g na 15 min

Drożdze:

Gestwa us-05 z Dryg nocny (VI)

Drozdze zadane w temp 

Poczatkowe blg:

11

IBU

32

Objętość brzeczki w fermentorze:

20

Końcowe blg

2,9

Rozlew

16.11.2021

140g glukozy na refermentacje w formie syropu

2x0,33

2x0,66

37x0,5

 

Wrażenia z degustacji:

Ladnie czuć chmiel na początku. Fajne piwo choc napewno nie wybitne .

 

Dodatkowo browar wzbogacil sie o nowe urządzenie- lodówkę ze sterownikiem :)

20211014_204513.jpg

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dryg German Pils/Ale #16 i #17

19-20.11.2021

Słody

10,5 kg Pilnzeński

1,2 kg Carapils

0.5 kg Wiedeński

Chmielenie:

Hallertau Blanc 30g na 60min

Mandarina Bavaria  30g na 15 min

Hersbrucker 30g na 16 min

Drożdze:

Gestwa us-05 z Dryg wróżony (II) ALE

2 paczki WS 34/70 

Dodatki 

1 tabletka Whirlock 10 przed końcem gotowania

 

Drozdze zadane w temp 

Poczatkowe blg:

12,2

IBU

38,8

Objętość brzeczki w fermentorze:

15/20

Końcowe blg

??/2,4

Rozlew

17.12.2021 Pils

120 g glukozy do refermentacji 

2x 0,33

32 x 0,5

4x0,66 

29.12.2021  fruit Ale

Banan

1x0,33 

14x 0,5

1 x 0,66

Wiśnia 

1x0,33

14 x 0,5

2x0,66

Wrażenia z degustacji:

???

 

Opis ku pamięci (własnej) i przestrodze (potomnych)

Jakiś czas temu wpadłem na pomysł przejścia z warzenia ekstraktów na metodę BIAB. Z racji na ograniczony czas (małe dzieci ) stwierdziłem że kupie większy sprzęt będę warzył 2 warki na raz. Zamysł słuszny wykonanie ... dowiecie się dalej.
Zakupy:

- Gar 70 l od innego użytkownika z forum ( z kranem i wyjściem na grzałkę)

- Grzałka 3 kW

- Worek do BIAB 50l (sprawdził się)

- Chłodnica mocno polecana na forum :)

- sito do odsączania ( a oryginalnie do zanęty wędkarskiej)

- kupę pierdół które zasadniczo wyszły również dosyć drogo.

 

Pominę fazę testów. 

Z racji na nieobecność żony warzenia w domu zamiast w piwnicy.

Około 19 wziąłem się za właściwe warzenie. (grzanie 50 l wody ustawione wcześniej podczas usypiania dzieci. Grzałka podłączona pod STC-1000 zabrane z lodówki :)) Słody zmielone dzień wcześniej w mikserze (brak śrutownika ani możliwości podjechania do znajomego piwowara) Wszystko wsypane do worka - aby uniknąć jego przypalenia o grzałkę położyłem na niej głęboki biały talerz (o dziwo ta partyzantka się sprawdziła) worek zabezpieczony klipsami biurowymi - kolejna sprawdzony patent. Zacieranie jednotemperaturowe w 67 stopniach. Sam proces zacierania wyglądał ok aż do pomiary w około 45 min BLG ( wynik 5- a więc zastraszająco mało). Po konsultacji ze znajomym piwowarem (Pozdro i dzięki @Thorgall) decyzja o podniesieniu temperatury do 72 stopni na 20 min. (W między czasie próba jodowa pozytywna). Po ustalonym czasie podniesienie temp. i wygrzew 20 min. Nie wiem czy w myśl lepszego mieszania czy też zmiany temp. blg przed gotowaniem podniosło się do około 10.  Wyciągnięcie wora to byl wyczyn - głupi myślałem że nie nabierze aż tak wody. Dodatkowo wyłożony na sito oparte na fermentor worek rozlewał również brzeczkę na boki ( na przyszłość podłożyć większą miskę) co owocowało pierwszym myciem podłogi w kuchni. Grzałka początkowo miała problemy z dobiciem do 100 stopni ale jakoś z czasem sobie poradziła. Podczas gotowanie chmielenie wg schematu. Następnie chłodzenie... o ile co do chłodnicy nie mogę mieć zastrzeżeń to trochę przeliczyłem się w ilości wody potrzebnej do tego działania ( wyszło 9 fermentorów zalewanych do około 27 l i 2 garnki po 5-6 l). Brzeczka schłodzona do 23 stopni - 20 l odlane na pilsa i wystawione do rana na balkon.  Pozostałe 15 l zlane do 2 fermentora i zaszczepione gęstwą. Następnie sprzątanie, mycie, opróżnianie worka z młótem. Wykorzystałem wodę z 2 fermentorów do umycia sprzętu. Koniec pracy około godz. 1.

 

Ogólnie przeliczyłem siły na zamiary. W teorii wydawało się ze podwójna warka to nic szczególnego - okazała się bardzo problematyczna z wyżej wymienionych powodów. 

Ogólnie zmęczony, wkurzony i pełen rozmyślań kładę się spać - oby kogoś następnego mój przypadek uchronił przed takim poronionym pomysłem jak podwójna warka bez przeanalizowania dokładnie całej sytuacji :) (temat rozwojowy na pewno pojawią się aktualizacje)

 

Edit 1. 

Rano brzeczka na balkonie okolo 13 stopni. Solidnie napowietrzona blenderem i rozrzucone 2 paczki drozdzy na powierzchni. Brzeczka wstawiona do lodowki ze sterownikiem ustawionym na 8 stopni. 

W obu fermentorach sporo osadu na dnie. Będzie problem z gestwa.... na przyszłość nie masz czasu jechac zesrutowac to nie warz - duzo mąki z miksera przedostało się do brzeczki mimo jeszcze dodatkowej filtracji przez worek przy zlewaniu. 

Dodatkowo brak dedykowanej pokrywki od fermentor w którym lezy sobie Ale.... oby z tego nic złego się nie zrodziło. 

Wydajnosc poniżej 40 procent wiec kolejna tragedia... trzeba przez najbliższy miesiąc dokladnie przemyśleć zmiany w procesie w oparciu o doświadczenia z tej warki.

 

06.12.2021

Na mikolajki zlewamy na cicha Ale :) podzial mniej więcej na pol z dodatkiem 1 kg bananów ( pieczone 15 m w piekarniku ) i 1,35 kg mrożonych wisni. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

29.12.2021

Rozlew piw owocowych - banan porazka smakuje jak nie wiem co.... coz nie wszystkie pomysły sa mądre:)

Za to wisnie wydają się ok. Na pewno jeszcze kiedys wrócą do jakiegoś piwa.

 

28.01.2022

Ogólne podsumowanie tej warki

- Pils - poprawny, zupełnie nie klarowny. Ale w smaku ok co najważniejsze. 

- Banan - troche sie wyrobil ale i tak uważam to za nieudany eksperyment. 

- Wisnia - bardzo fajna. Zonie tak zasmakowała ze dala embargo na eksport do kogokolwiek :) i spila tak szybko ze zapomnialem zrobic zdjęcia:)

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dryg czekoladowy stout #19

10.122021

Slody

Pilznenski 5,5 kg

Carepils 0,3 kg

Zytni czekoladowy 0,5 kg 

Jęczmień palony 0,5 kg

Biscuits 0,4 kg

Chmielenie:

Hallertau blanc 30 g na 60 min

ekg 30g na 15 min

Drożdze:

Gęstwa po Dryg ale  (III)

 

Poczatkowe blg:

17

IBU

35

Objętość brzeczki w fermentorze:

25 l

Końcowe blg

2 blg

Rozlew

06.01.2022

170 g glukozy do refermentacji 

2x0,33

37x0,5

1x0,66

Zacieranie 

67 stopni - 60 min

78 stopni - 10 min

 

Ogolnie porównując do poprzedniej warki cale warzenie przebiegło mega pozytywnie. Jedynie opaska do mocowania węża od wody sie rozeszła co.spowodowalo minimalna powodz. Srutowanie w śrutownika tez mega poprawiło wydajnośc- okolo 65%. (Zakładana okolo 50 procent stad wyższe niż zakładane Blg)

Z racji na niższe temp piwo musiało wywędrować do domu przez co fermentacja przebiega w około 19 stopniach. 

06.01.2022 

Podczas rozlewu zaskakująco duzo gestwy - okolo 4 l przez co ryzyko przegazowania z racji danej większej ilości glukozy. Ale nie przewidziałem tego.

Ogolnie mega kawa w smaku zobaczymy po nagazowania.

 

Wrażenia z degustacji:

???

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Posted (edited)

Dryg Lager Wiedenski #20

06.01.2022

Slody

Monachijski jasny 4kg

Carepils 0,3 kg

Wiedenski 2 kg 

Chmielenie:

Marynka 30 g na 60 min

Hersbrucker 30g na 15 min

Drożdze:

Gęstwa po German pils (I)

 

Poczatkowe blg:

12,6

IBU

35 Ibu

Objętość brzeczki w fermentorze:

21l

Końcowe blg

3,5

Rozlew

2x0,33

32 x 0,5

5x0,66

Z dodatkiem 140 g glukozy

Piwo z wiśniami 

1x0,33

9x0,5

Zacieranie 

68-72 stopni - 60 min

78 stopni - 10 min

 

 

Wrażenia z degustacji:

???

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, Thorgall napisał:

Jesteś pewien, że to "aby napewno" czekoladowy Stout? 

Pewny nie jestem choc komus ślepemu bez kubków smakowych moze udałoby się wcisnąć:) poprawione

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dryg APA #21

06.01.2022

Slody

Monachijski jasny 1kg

Carepils 0,3 kg

Pale Ale 5,3 kg

Chmielenie:

Chinook 30 g na 20 min

Cascade 30g na 20 min

Drożdze:

Gęstwa po czekoladowym stoucie (IV)

 

Poczatkowe blg:

14

IBU

35 Ibu

Objętość brzeczki w fermentorze:

29l

Końcowe blg

2,4

Rozlew

19.02.2022

Dodano 147 g glukozy do refermentacji

2x0,33 

32x0,5

4x0,66

Fermentor z wiśniami

Dodano 45 g glukozy do refermentacji

1x0,33

10x0,5 

Zacieranie 

68-72 stopni - 60 min

78 stopni - 10 min

 

28.01.2022 

Do 6 l z fermentora nr 2 zadano 900 g wisni mrożonych.

Wrażenia z degustacji:

???

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dryg American Monach Lager #22

28.01.2022

Slody

Monachijski  6kg

Carepils 0,3 kg

Chmielenie:

Chinook 30 g na 35min

Cascade 30g na 20 min

Drożdze:

Gęstwa po lager wiedenski(II)

 

Poczatkowe blg:

14

IBU

35 Ibu

Objętość brzeczki w fermentorze:

27 l

Końcowe blg

Rozlew

12.03.2022

2x0,33

37×0,5

3x0,66

 

Zacieranie 

68-72 stopni - 60 min

78 stopni - 10 min

 

19.02.2022

Zadano do 4 l piwa z fermentora nr 2 900 g wisni mrożonych.

Wrażenia z degustacji:

???

Edited by Adamiko
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.